18 millió alkalommal utaztunk külföldre tavaly, harmadával többször, mint 2021-ben.

Milyen válság? Ezermilliárd forintnál is többet vertünk el tavaly külföldön 

Ezermilliárd értékben ment tavaly a kalandozás. Forrás: Pixabay

A gyenge forint miatt pedig minden eddiginél többet is költöttünk el idegenben – írja a Blikk. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Tavaly 18 millió alkalommal utaztunk külföldre, 36 százalékkal többször, mint 2021-ben. A tartózkodási idő ennél nagyobb mértékben, 60 százalékkal, 52,5 millió napra nőtt. A kiutazók átlagosan 2,9 napot töltöttek külföldön. Nagyon sokat költöttünk 2022-ben külföldön: 1075 milliárd forintot, ami duplája volt az előző évi kiadásoknak. Az összeg mintegy harmada a szálláshelyre és vendéglátó-szolgáltatásokra ment el.

A szabadidős céllal külföldre utazó magyarok 56 százaléka városokat, közel 22 százaléka tengerpartot, 12 százaléka hegyvidéket keresett fel. A legtöbbször Ausztriába mentünk, közel 6,3 millió úttal, a legtöbb napot is itt töltöttük, több mint tízmilliót, mint ahogy a legtöbb pénzt is itt költöttük el, 189,3 milliárd forintot.

A második leglátogatottabb ország Szlovákia (4,2 millió utazással), míg a harmadik Szerbia volt (902 ezer úttal). Utóbbi országban a nagyon népszerű szabadkai piacra szervezett egynapos bevásárló túrák dobhatták meg a számot.

Egy utazó napi átlagos költése 22 ezer forintot tett ki, ez 29 százalékkal magasabb volt a 2021-es negyedik negyedévi költésnél.

2022-ben a hazánkba látogató külföldiek utazásának száma 26 százalékkal, 46,3 millió utazásra bővült az előző évhez viszonyítva, A látogatásokhoz kapcsolódó kiadások összege 2022-ben folyó áron 2303 milliárd forintot tett ki, amely az előző évhez mérten 71 százalékkal emelkedett, elérve a 2019-es kiadások szintjét. A KSH adatai szerint a külföldiek 2022-ben naponta átlagosan 21 500 forintot költöttek, 37 százalékkal többet, mint 2021-ben. A költések növekedésében szerepet játszhatott az infláció és forint gyengülése is.

Forrás: Blikk
Fotó: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Így mulat a felső tízezer. Ez egy nagy kamu cikk, aljas csúsztatással. De az ilyen nyúlós takonyra ugranak az ilyen kis tehén féle szellemileg alultápláltak.
Aki Én
@KisTehen: Ne hazudozz elmebeteg. Ehhez is totál hülye vagy?

,,szabadkai piacra szervezett egynapos bevásárló túrák dobhatták meg a számot."

A sok bevásárlótúráról nem beszélve, amit a gazdád gazdaságpolitikája idézett elő.
És igen, a 400 forintos eurót is, te agyhalott.
És mindez a covid éve után, amihez képest természetes, hogy emelkedtek az utazások.

Szóval szól ez mindenről, de a kormány sikeréről cseppet sem, te ostoba idióta.
csak úgy....
@KisTehen: nem mindenki annyira csóró poloska mint te, hogy a nejedett kell utcára külden a betevöért! :)
Aki Én
@KisTehen: Tőled ez bók, te magadat lájkoló kotorék!
namihami
@Maccska: 12.24:. Mert éhesek!
Az ""utazókategória"" viszont , amelyik a homáron és tintahalon él, amit az utazása közben, a digóknál zabál fel, az nem napi vendég az ""olcsóbb"" vásárlási helyeken. És, amit egyébként ott vesz, azt katonai repülőgéppel, vámmentesen hozatja haza! (az is 27% spórolás)
ómió
Márpedig efftársilag ez a "mélyszegénység legbiztosabb jele"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.