A francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nincs biztosítva a többség a törvénytervezet elfogadásához – közölték kormányzati források.

A parlamenti szavazás megkerülése miatt több ezer feldühödött tiltakozó gyűlt össze este Párizsban a Nemzetgyűlés közelében, a Concorde téren, akik közül 120-at rongálások miatt előállítottak. A rend este 9 óra után állt helyre a francia fővárosban.

A francia alkotmány 49.3-as cikke alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt.

A kormány csütörtök délelőtt rendkívüli ülést tartott, és ott döntött a nemzetgyűlési szavazás megkerüléséről, jóllehet az ellenzéki jobboldali többségű felsőház, a szenátus délelőtt már megszavazta a szöveget, amelynek végleges változatát a parlament két házának vegyes bizottsága szerda este fogadta el.

Ezt követően Emmanuel Macron először még azt jelezte, hogy nem kívánja megkerülni a parlamenti szavazást, annak ellenére sem, hogy a nemzetgyűlésben pártja nem rendelkezik kellő többséggel. A kormány arra számított, hogy a jobbközép Köztársaságiak képviselői is megszavazzák a reformot, de a csütörtök délelőtti egyeztetéseken az derült ki, hogy erre nem mindegyikük hajlandó.

"Jelenleg a reform parlamenti elfogadását illetően bizonytalanság van néhány szavazat miatt. Nem kockáztathatjuk a nyugdíjaink jövőjét, erre a reformra szükség van" – mondta a szavazás megkerülésének indoklásául délután a Nemzetgyűlésben Élisabeth Borne kormányfő, akinek beszéde alatt az ellenzéki radikális baloldali képviselők folyamatosan bekiabáltak, egyesek a miniszterelnök lemondását követelték, mások "64 év, azt nem" feliratú táblákat tartottak magasba, és a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelték.

A kormányfő rövid beszéde után Yael Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke elmondta: a törvénytervezet elfogadottnak tekintendő, majd péntek délutánig felfüggesztette az alsóház ülését.

Néhány perccel később a Nemzetgyűlés folyosóján az ellenzéki radikális baloldali összefogás, a NUPES képviselői jelezték, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Élisabeth Borne kormánya ellen. Marine Le Pen, a szintén ellenzéki jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője elmondta, hogy az ő csoportja is bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, és kész megszavazni a baloldali javaslatot is a kormány megbuktatására.

"Ez a helyzet a kormány és Emmanuel Macron totális kudarcának beismerése" – fogalmazott Marine Le Pen.

Hiába tiltakoztak milliók, a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot

A francia kormány tervezett nyugdíjreformja ellen tüntetnek Párizsban 2023. március 11-én. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvénytervezet ellen hetek óta tiltakoznak sztrájkokkal és tüntetésekkel a franciák országszerte. A felirat életek tolvajának nevezi a képen álarccal látható Emmanuel Macron francia elnököt. MTI/AP/Lewis Joly

A kormányfő beszédét követően több ezren kezdtek gyülekezni a szakszervezetek és diákszervezetek felhívására a Nemzetgyűlés előtt.

A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint a rendőrség vízágyukkal és könnygázzal oszlatta szét a tömeget, miután többen a Concorde tér közepén álló obeliszk körüli felvonulási területet próbálták megrongálni. A rendőrség 120 embert őrizetbe vett a randalírozók közül.

A tér körüli utcákban is történtek rendbontások, az elégedetlenkedők elsősorban azokat a szeméttel teli kukát gyújtották fel, amelyeket a nyugdíjreform miatt sztrájkoló hulladékszállítók napok óta nem vittek el.

A franciák szerdán nyolcadik alkalommal tiltakoztak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal a kormány nyugdíjreformja ellen, amelynek értelmében a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62-ről 64 évre emelkedik.

A felmérések szerint a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is.

A tíz napja megkezdett gördülő sztrájk elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de a vasúti közlekedésben és a tömegközlekedésben már kevesebben sztrájkolnak.

A párizsi utcákon viszont szerda estig 7600 tonna szemét halmozódott fel, de több nyugati nagyvárosban, Rennes-ben, Le Havre-ban és Nantes-ban is szeméthegyek borítják az utcákat a hulladékszállítók tízedik napja tartó sztrájkja miatt.

A nyugdíjreform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána a kormány szerint újabb változtatásokra lehet szükség. Az elmúlt három évtizedben több nagy nyugdíjreformot is elindítottak a francia kormányok a társadalom öregedése miatt és a nyugdíjkassza hiányának csökkentésére, és mindegyiket jelentős tiltakozó megmozdulások kísérték.

A nyugdíjreformot az államfő már az első mandátumát megelőző kampányában, 2017-ben kilátásba helyezte, majd második mandátuma legfőbb intézkedéseként harangozta be.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Mint a rendeleti kormányzás idején! Nem ismerős, fidesznyikek?!

"A francia alkotmány 49.3-as cikke alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt."

Na, akkor minden alkotmányos, tehát törvényes.

*****

Picit azért nézzünk mélyebbre, árnyaltabb ez a dolog :)

"Bajban* a francia nyugdíjrendszer, 64 évre emelik a korhatárt, 478 ezer forint lesz a minimumnyugdíj

...a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelnék 64-re a nyugdíjkorhatárt, s ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a kormány a minimumnyugdíj havi összegét. A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna."

* Vajon hányan vernék hazánkban a földhöz a seggüket örömükben egy ilyen "baj" bejelentése után?!

És még egy lazán kapcsolódó tény: A Fidesz 2016-tól a nyugdíjkorhatárt fokozatosan emelte 65 évre!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@kereső: "parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nincs biztosítva a többség a törvénytervezet elfogadásához"

mond, te tényleg itt akarsz bohóckodni?
Emmersson71
@KisTehen: Miért, Magyarország ellen folyik eljárás a nyugdíjkorhatár emelése miatt?!
kereső
@KisTehen: A francia parlament (franciául Parlement français) a Francia Köztársaság kétkamarás törvényhozása.

A francia parlament Szenátusból és a Nemzetgyűlésből áll. Ezek külön helyen üléseznek: a Szenátus a Luxembourg-palotában, a Nemzetgyűlés a Bourbon-palotában. Ügyrendjük és munkamenetük is különböző. A két ház akkor ülésezik együtt, ha a francia alkotmány módosítása kerül napirendre. Az együttes üléseket a Versailles-i kastélyban tartják."

Az a helyzet barom, hogy nem én bohóckodok, hanem ti.
A francia "parlament" felsőháza- a szenátus már megszavazta a törvényt, a Nemzetgyúlés bizottságai megszavazták a törvény szövegét- a törvény nem kerül a Nemzetgyúlés elé- jelenlegi állás szerint- mert a köztársasági elnök az Alkotmány 49,3 paragrafusának felhatalmazásával élve, kihirdetheti a törvényt. Franciaországban egyébként a törvények benyujtásának lehetősége a Nemzetgyúlés kezében van, azaz a jelenlegi vitatott törvényt is az a Nemzetgyúlés nyújtotta be. Csak időközben Le Pen, és a szélsőbal időközben meggondolta magát-és inkább kormányt buktatnának, egy kis népszerúségért. Arról miért nem szónokolsz barom, hogy ez a törvény 2030-ig , lépcsőzetesen vezetné be a korhatár emelést- 62-ról, 64 évre, miközben a minimálnyugdij is emelkedne minimum 1200 eur összegre. Na, ki is a bohóc? Te meg szijjártó, aki legalább annyira nem ismeri a francia jogrendet, mint te. De, gugli a barátod- és utána lehet nézni.
kereső
@KisTehen: tegnap 10:04. Francia "parlament"-= szenátus és nemzetgyúlés. Tehát nem igaz, hogy parlamenti szavazás nélkül nyomja át a törvényt, hiszen a szenátus megszavazta.
Csizmás Kond
...és ők még hirdetnek példamutató jogállamot ...
ómió
@Aki Én: A mocsokbolsi hazudozáson túl már megint a tetvesbolsi egód másrahazudási kísérlete van az "efftársi terítékeden", bolsiék fajkreténje!? Mást még mindig nem találtál az "efftársi rezervoárban"!? De "elfelejtetted" meghazudni, hogy a "Zorbán" mit is "tol át" parlament nélkül! "Kimaradt", mint az agyi ellátottságod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.