A tüntetők felgyújtották a kukássztrájk alatt utcán hagyott szemétdombokat.

Az elmúlt hónapokban már több millióan tiltakoztak Emmanuel Macron elnök és kormányának terve ellen, amellyel 62 évről 64 évre emelkedne az általános nyugdíjkorhatár. A kormány szerint a francia nyugdíjrendszer jelenleg fenntarthatatlan, a reformot egyszerűen muszáj megcsinálni.

A francia parlament felsőháza, a szenátus már zöld utat adott a reformnak, csütörtökön pedig az alsóházban, a nemzetgyűlésben tartottak volna szavazást – írja a Telex.hu. Miután azonban úgy tűnt, az ellenzéki képviselőkre is rákényszerülő kormány várakozásaival ellentétben mégsem lenne meg a szükséges többség, Macron úgy döntött, hogy mindenképpen kicsikarja a reformot.

A kormány bejelentette, hogy él az alkotmánynak azzal a cikkével, amely lehetővé teszi, hogy megkerüljék a szavazást, amennyiben ebben a miniszterek többsége egyetért. Ebben az esetben akkor tekintendő elfogadottnak a törvény, ha aztán a parlament nem mozdítja el bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt.

Pénteken két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak ellenzéki pártok a kormány ellen. Ezekről hétfőn szavaz majd a nemzetgyűlés, akkor derül majd ki, hogy pontosan mekkora árat kell fizetnie a kormánynak az alkotmány által biztosított lépésért. Miután a jobbközép Köztársaságiak (Republikánusok) vezetése egyiket sem tervezi támogatni, pénteki állás szerint kicsi az esélye, hogy megbukna Élisabeth Borne miniszterelnök kormánya – azonban ez azon is múlik, mennyi képviselő szavazna ki közülük.

A tüntetők bekeményítettek, Párizs lángol: Macron megkerüli a szavazást, mindenképpen lesz nyugdíjreform

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Borne helyzete így is könnyen tarthatatlanná válhat idővel, ahogy Macron pozíciója is gyengülhet egy olyan intézkedés miatt, amit a franciák többsége ellenzett. A szakszervezetek a tiltakozási hullám folytatását ígérik. Viszont második, és egyben utolsó elnöki ciklusa kezdete után egy évvel, négy évvel a következő elnök- és parlamenti választások előtt Macron úgy számolhatott, hogy ez a legmegfelelőbb pillanat a fontos örökségének tervezett reform átverésére.

A kialakult helyzethez vezető útról, illetve a reformról a Telex.hu cikkében olvashatnak

Forrás: Telex.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Lehet, hogy a tengerbe zavarják ezt a nagyanyját feleségül vevő, buzi négerekre nyálat csorgató kis fost? :-)))))))))))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Shikari
Lehet, hogy a tengerbe zavarják ezt a nagyanyját feleségül vevő, buzi négerekre nyálat csorgató kis fost? :-)))))))))))
csak úgy....
@Shikari: tibike akkor nem lesz aki szóbaálljon a neoliberális 0rbánoddal, aki több ezer kínai magyarországra való telepítését tervezi! :)
Nessy
Milyen jó, hogy nálunk minden törvényről társadalmi vita, és szavazás van! A lényeges dolgokról meg népszavazás! A helyieket érintő kormány döntésekről meg természetesen helyi népszavazás! Vagy ez nem nálunk van??? Lehet, Svájcra gondoltam?
gina
Nagy különbség, ott 64 éves kor miatt tüntetek, itt [email protected] rá OV és megemli 70 re és ez a birka nép kussol,, ez van idióták
gina
Szóljatok annak a szemét Anyját megeröszakolo román Shirakinak tünjön OV sregg izéjébe szemét kis rovar
KisTehen
HAHAHAHA

na ilyen, amikor a vezető nem folytat széles körű egyeztetést basszátok meg

az nem az, amire brüsszel ráfogja seggfejek
ómió
Ez az! Csak "efftársi demokratikusan", Micron efftárs!
KisTehen
valamiért most kussol az EU ... nem aggódik a francia jogállamiság miatt
csak úgy....
@KisTehen: mert tudják,hogy te aggódsz! :) nem mindenki annyira aggódós mint te!
Emmersson71
@KisTehen: Egyelőre még Orbán és bűntársai azok, akik Európában egyedüliként rendeleti kormányzással hoznak törvényeket az éjszaka leple alatt!
Juhász István
Miért nem követi a magyar Min. álnokot ? Egyszerű lenne : Be kell vezetni a HÁBORÚ MIATT a " vészhelyzeti , rendeleti " kormányzást, és ki lehet kerülni máris a Parlamentet. Ma kitalál valamit, holnap bejelenti, holnapután pedig ÉRVÉNYBE LÉP.
Terminátor
@Juhász István: Mán bé van vezetve, csak nem mindenki veszi észre!
A 130valahány a farkánál fogva bármit megszavazna, ha nem lenne rendeleti kormányzás, vagy mind1!
Csak úgy barátilag!
Maccska
Ha Macron az öszödi beszédet mondta volna el,akkor az Eiffel torony is lángolna.
Shikari
Na ott nem baj, hogy nem működik a jogállam és nyílt diktatúrát vezetnek be? Persze, hiszen ott az amerikai seggnyaló csicska árulja az országot a zsidó bankároknak és spekulánsoknak.
durbincs
@Giovanni Alba: @Alfa: @Emmersson71: @teuton: @Néro2: @Dr. Proktor: a bányás oláh farturó négyes ? bár @csipetke: @Sámannus: @Atesz19: @jáger laszló: szintén bányás állatok ? csak soroszsizsikek ? az 50IQ-ra csiszolt @balos: @Alfa: @Edebácsi: @Sámannus: @m73: @jáger laszló: @Nessy: @nejlontacskó: @fideszes gyökér: @Borsó: @justhpeter: @dr. prédikátor: @Törölt Nick: @namihami: @Mirabilis: @troppauerhumer: @kula: @Clavigo: @drrotf: @Havanagi: @fideszes gyökér: @Clavigo: +sorosista fasiszta antifák ? @Alfa: @koszpeko: @Aki Én: ? bérköcsög Pedofilo ? Szodomas Lágerpribékek ?
durbincs
@Manhattan: akkor kb mint maga bota ? csak mert ez @csak úgy...: má arra se emlékszik má ? mit ebédelt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok