A daganatos betegségek jóval nagyobb arányban fordulnak elő az amerikai hadsereg pilótái és a repülőgépeket kiszolgáló földi személyzet körében, mint az országos átlag – derül ki egy vasárnap megjelent felmérésből, amelyet a washingtoni védelmi minisztérium készített.

Sokkal gyakoribb a rákos megbetegedés az amerikai hadsereg pilótáinak körében

Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP

A rák bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében.

A Pentagon kutatása 900 ezer egykori pilóta, valamint a földi kiszolgáló személyzet körében készült, amelyből az derült ki, hogy a repülőn szolgáló állomány körében 87 százalékkal gyakrabban fordul elő melanóma, 39 százalékkal gyakoribb a pajzsmirigy-daganat, valamint a férfiak esetében 16 százalékkal több a prosztatarák, míg a nőknél ugyanilyen arányban gyakoribb a mellrák.

Összességében a rák bármilyen fajtája 24 százalékkal gyakrabban alakul ki a repülőgépeken szolgáló katonák körében – áll a tanulmányban.

A kutatás földi személyzetre vonatkozó megállapítása szerint 19 százalékkal gyakoribb az agyi és idegrendszeri daganat, valamint 15 százalékkal több pajzsmirígy-tumort találnak körükben az amerikai népesség egészével összevetve.

A Pentagon közlése szerint ez minden idők legátfogóbb és legalaposabb kutatása a témában, amely nem csak a légierő tagjaira, de az amerikai hadsereg más fegyvernemeinél szolgáló repülőszemélyzetre is kiterjedt. A részletes felmérést azért indították, mert a leszerelt katonák régóta beszélnek arról, hogy a pilóták és a földi szermélyzet körében tapasztalati alapon nagyon sok a rákos megbetegedés.

Forrás: mti.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

HAN SOLO
AÍtommeghajtású repülőgép-anyahajón szolgáltak mindannyian?
Peller Anikó
A pilóták esetében ez kézenfekvő, mert őket erősebben éri a kozmikus sugárzás és a Napról érkező sugártehelés. De miért van ez a földi kiszolgáló személyzetnél?

Valamint akkor mi van a személyszállító repülők pilótáival és a légikisérőkkel?

Vagy az űrállomás szeméyzetével, bár ezt nehéz elbírálni mivel ott csak nagyon kevesen szolgálnak, így statisztikailag nem nem számottevő a vizsgálata.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.