Ursula Von der Leyen közölte, hogy az EU konferenciát szervez az ukrán gyermekek hazatérésének elősegítésére.

Az Európai Unió (EU) konferenciát szervez az megszállt ukrajnai területekről Oroszországba deportált több ezer gyermek hazatérésének elősegítésére

- jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este a kétnapos uniós csúcs első napját záró brüsszeli sajtótájékoztatón.

Történelmünk legsötétebb időszakára emlékeztet ez a háborús bűncselekmény

- jelentette ki. Mint mondta, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együttműködve nemzetközi összefogást kezdeményez a hazatérésükhöz szükséges támogatásért. Véleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen teljes mértékben indokolt, mivel a 16 ezer gyermekből eddig csak 300-an tértek vissza szülőföldjükre.

Felhívta a figyelmet, hogy

minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a gyermekek hollétének felkutatása érdekében, ehhez az ENSZ illetékes szervei is segítséget fognak nyújtani.

Ursula von der Leyen elmondta továbbá, hogy a héten újabb 1,5 milliárd eurós támogatást folyósítottak Ukrajnának, hogy fenntartsák az államháztartás és az infrastruktúra működését. Üdvözölte az uniós szintű megállapodást, amelynek értelmében az EU egy éven belül 1 millió lőszert biztosít az ukrán erőknek. Felhívta a figyelmet, hogy a cél érdekében meg kell növelni az európai lőszergyártási kapacitást.

"A tagállamok vezetői megvitatták, hogy ezen a téren hogyan lehet ebben a lehető leggyorsabban előre haladni. A bizottság hamarosan olyan jogi javaslattal fog előállni, amely lehetővé teszi az ipari lőszergyártás felgyorsítását" – jelentette be.

Az ukrajnai gabonaexport felgyorsítását elősegíteni hivatott szolidaritási folyosókat az elnök nagy sikernek nevezete, de felhívta a figyelmet, hogy az európai gazdáknak negatív piaci következményekkel kell szembenézniük emiatt. "Sok gabona érkezik az európai piacra, és ez hatással van az árakra. Azok a frontországok, amelyek a legtöbbet segítenek a szolidaritási folyosók működtetésében, nem szenvedhetnek hátrányt. Első lépésként több mint 56 millió eurót mozgósítottunk a mezőgazdasági vésztartalékból. De ez nem elég, így megvizsgáljuk, hogyan növelhetnénk ezt a támogatást az érinettet termelők számára" – hangsúlyozta.

A migrációról szólva elmondta, hogy az EU-nak fel kell gyorsítania a menekültügyi és a visszatérítési eljárásokat, valamint hatékonyabb határigazgatási módszereket kell bevezetnie. Emellett meg kell erősíteni a tengereken a kutatási és mentési kapacitásokat, valamint az embercsempészet elleni küzdelmet.

Ursula von der Leyen az éghajlatváltozással kapcsolatos vezetői tanácskozásról elmondta: az uniós tagállamok tudatában vannak annak, hogy a klímasemlegesség elérésének hosszú távú céljaihoz "azonnal és gyorsan kell cselekedni". Véleménye szerint ami a zöld átállást illeti, az EU jó utón halad. "Van már Zöld megállapodásunk és szabályozásaink a 2050-re elérendő klímasemlegesség megvalósításához. Tavaly az energiaválság ellenére képesek voltunk arra, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátását 2,5 százalékkal csökkentsük, de még sok munka áll előttünk" – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság elnöke.

Az Oroszországba deportált ukrán gyerekek kapcsán Von der Leyen megdöbbentő számokat közölt, és kiállt a Putyin elleni elfogatóparancs mellett

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős alelnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) a háromoldalú szociális csúcstalálkozó kezdetén Brüsszelben 2023. március 22-én. MTI/AP/Virginia Mayo

Charles Michel, az Európai Unió tagországinak vezetőit tömörítő tanács elnöke a kétnapos EU-csúcs első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az EU egységes a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elszámoltatását célzó munkájának támogatása és azon intézkedése mellett, hogy vizsgálatot folytat az ukrán gyerekek Oroszországba való elhurcolása miatt.

A tagállami vezetők üdvözlik, hogy a közösség többek között lőszertámogatást biztosít a megtámadott országnak – mondta a tanácsi elnök, majd hozzátette: uniós szintű együttműködésre van szükség a gyártási kapacitás növeléséhez, a közös beszerzés és a szállítás lebonyolításához.

Charles Michel hangsúlyozta továbbá, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban az elszámoltathatóság és a nemzetközi jog érvényesülésének támogatása mellett fontos az élelmiszerbiztonság fenntartása, valamint az ukrán békeformula támogatása is.

Az EU-csúcs vitatémáit sorolva közölte: a klímaváltozás elleni közdelemben az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia, amihez a fejlesztések támogatása szükséges a tagállamok ez irányú bátorítása által. Az európai versenyképességről folytatott vitával kapcsolatban azt mondta, a vezetők az adminisztrációs terhek csökkentését valamint az innovációba és a kutatásba való befektetés fontosságát hangsúlyozták.

A migrációs helyzet áttekintését szolgáló napirendi ponttal kapcsolatban Charles Michel kiemelte: "sok támogatást kapott" a vezetők részéről az az uniós bizottsági javaslat, hogy felgyorsítják a munkát a migráció külső dimenzióinak kezelése érdekében.

Karl Nehammer osztrák kancellár távozásakor újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a tagállami vezetők egy csoportja támogatta, hogy 2035 után olyan belső égésű motoros autókat lehessen értékesíteni az EU piacán, amelyek e-üzemanyaggal működnek. Ha az EU csak az elektromos járművekre összpontosítana, túlságosan függővé válna Kínától – mondta az osztrák kancellár.

Sanna Marin finn kormányfő az energiaellátásról folytatott vitával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva közölte, országa használ nukleáris energiát a villamosáram előállítására, úgy tartja ugyanis, hogy ez a karbonsemleges energiaforrás alkalmazható a szén, valamint minden más fosszilis energiaforrástól való függetlenedéshez.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ábel
@KisTehen: Előbb szétlöveted a városaikat, aztán felelősségre vonod a megmaradt lakosságot? Baromi humánus vagy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Horizont: @Rockxy: @vacsi: @csak úgy...: @rokker33; mint aljas szaroknak > természetesen az agynélküliség mélységes gödrében nem tudóknak feleleges bármit mondani!
A honvéddő oroszokra ráfogni, hogy hitlert játszank nagyon nehéz, viszont egyértelmű tény, hogy az usa-Eu vezetés kifejezetten hitleri törekvéseket és gyilkolási kultúrát érvényesít!
A lényeg az usa-nató gerinctelen undorító armada takarodjon Európából és az Eu. vezetése a börtönbe - akasztásilag!
Havanagi
@KisTehen: Drága Atyám !! Csak nehogy azt mondd már,hogy azért rabolt el 16000 gyereket,hogy jobb körülmények közé vigye őket!!Eszem áll meg ekkora érzéketlenség és csúsztatás láttán!Tudod te,hogy mit jelent a gyereknek a szülő és a szülőnek a gyerek?Ha tudnád,nem irtál volna ilyen gyomorforgató véleményt.
kereső
"Az orosz titkosszolgálattól (FSZB) szivárogtak ki titkos e-mailek, melyek arról szólnak, hogy a „legfelsőbb szintről” érkeztek utasítások arra, hogy Ukrajna civil lakosságát koncentrációs táborokba kellene terelni az ország teljes meghódítása érdekében. A levelekben a „totális megtisztítását” úgy képzelték el, hogy „házról házra” járnak majd a katonák - számol be a dermesztő levelekről a New York Post. Az üzeneteket egy ügynökségen belüli forrás Vlagyimir Osecskin orosz emberi jogi aktivistának juttatta el, rajta keresztül kerültek nyilvánosságra.

A leveleket egy héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnökkel vádolta meg Vlagyimir Putyint és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország eddig több mint 16 000 kényszerdeportálást hajtott végre.

Az orosz elnök azonban semmit nem bíz a véletlenre: a TASZSZ orosz hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin a háború kezdete óta alig mozdult ki a Kremlből, ottani lakásából irányít mindent, legalábbis Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint „nagyon gyakran” veszi igénybe a Kreml egyik épületének számító szenátusi palotát. "
Dr. Proktor
@Németh István: Honvédő oroszok? Agyhasmenésed van...
Dr. Proktor
@Maccska: Téged is elszállíthatnának biztonságos helyre...
Javasolnám Gulágot! Az tök biztonságos, nem kellene félned hogy elüt egy autó, egy villamos, egy vonat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.