A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.

Követelik a mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését – Veszélyezteti a társadalmat

Veszélyt jelent a mesterséges intelligencia? Fotó: 123rf.com

Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója.

A dokumentum szerint a fejlesztőknek átmeneti, 6 hónapos időre le kellene állítaniuk a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI) fejlesztéseket, az olyan eszközök tanulási folyamatát, amelyek teljesítménye meghaladja az úgynevezett GPT-4-es rendszerét. A GPT-4 az OpenAI fejlesztővállalat legújabb, tanulásra képes modellje, amelyik emberi szintű teljesítményt mutat számos szakmai és tudományos teljesítményértékelés alapján.

A levél szerint a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor lehet kialakítani, miután "biztosak lehetünk abban, hogy hatásaik pozitívak és az általuk jelentett kockázat kezelhető".

Arra is felhívják a figyelmet, hogy jelenleg senki nem tudja megérteni, megjósolni és megbízhatóan ellenőrzés alatt tartani azokat a nagy teljesítményű eszközöket, amelyek a mesterséges intelligencia laboratóriumokban vannak fejlesztés alatt.

A mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó nagy informatikai vállalatok között tavaly novemberben szinte "fegyverkezési verseny" alakult ki, miután az OpenAI megjelentette új chatbotját a ChatGPT-t, amely képes a bevitt információkat interaktívan kezelni és alkalmazni, miközben a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálásával értelmezőmodelleket használ.

A cégek közötti verseny főszereplői az OpenAI mellett a Google és a Microsoft, de az IBM, az Amazon, a Baidu és a Tencent is dolgozik hasonló technológián. A levél utal arra, hogy az egyre nagyobb verseny oda vezet, hogy annak ellenőrzése kicsúszik a kezükből, és olyan erővel bíró digitális elmét hoz létre, amelynek viselkedését maguk a létrehozók sem tudják már megérteni, megjósolni és kontrollálni.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők aggályaikat hangoztatták amiatt, hogy az új mesterséges intelligencia eszközök a tanulási folyamataik révén képessé válhatnak elfogult válaszokra, álinformációk terjesztésére, valamint sérthetik a fogyasztók személyiségi jogait.

Forrás: MTI
Fotó: 123rf.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: bolsi, bolsi, bolsi...
Hogy te mekkora buta bolsi gyökér vagy, te egysíkú, unalmas idióta.
De legalább mesterséges intelligenciád lenne, te agyalágyult hazudozó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Nem tetszik a saját nevetek, bolsiék fajgörénye!? Van időtök ott az elmeosztályon, hazudjatok magatoknak valami "efftársi hazafiasat"! Így, bolsi elmebetegen sehogy se sikerül összehoznotok?
archive
Öngyilkos lett egy fiatal családapa, miután hetekig beszélgetett a mesterséges intelligenciával
Cikk:
index.hu/kulfold/2023/03/30/chatbot-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-ongyilkossag-belgium/
Yoda69
Pedig ez a jövő, es jobb megbarátkozni ezzel a jövőképpel.
Mert ha a nyugati demokratikus társadalmak nem fejlesztik, akkor megteszi ezt Kína vagy a ruszkik. Es az isten mentsen meg minket attól, hogy az agresszor kommunista országok előnybe jussanak az AI területen.
Aki Én
@ómió: Saját névről érdeklődsz, bolsiék leghülyébbje?

www.youtube.com/watch?v=mBCEsYCt0C4
ómió
@Aki Én: Még mindig nem ismered fel a magadéit, bolsiékat, efftársak elmebetege!? Késik a donor kutyaagyad? Sürgesd!
Aki Én
@ómió: Még mindig nem ismered fel a magadéit, bolsiékat, efftársak elmebetege!? Késik a donor birkaagyad? Sürgesd!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.