Minden tiltakozás ellenére a háborút viselő Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának az elnökségét.

Mi történik? Oroszország vette át az elnökséget az ENSZ Biztonsági TanácsábanAleksey Babushkin / SPUTNIK / AFP

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöksége rotációs rendszerben működik: a 15 tag mindegyike egy hónapra veszi át az elnökséget. Oroszország legutóbb 2022 februárjában volt a BT elnöke, akkor indította a háborút Ukrajna ellen – emlékeztet a hvg.hu.

A mostani váltás egyben azt is jelenti, hogy az ENSZ BT-t egy olyan ország vezeti, amelynek elnöke ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben háborús bűnök miatt.

Ukrajna tiltakozott az orosz elnökség ellen, de mivel Oroszország az ENSZ BT állandó tagja Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Kína mellett, Washington szerint nem lehetett megakadályozni.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „minden idők legrosszabb áprilisi viccének” nevezte Oroszország elnökségét.

Hozzátette: szerinte ez is élesen emlékeztet arra, hogy valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági rendszer működésével. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint pedig a lépés „a nemzetközi jog újabb megerőszakolása”, hiszen egy olyan ország, amely háborút indított, megsérti a humanitárius és büntetőjogi normákat, semmibe veszi az ENSZ Alapokmányát és a nukleáris biztonságot, nem állhat a világ legfontosabb biztonsági szervének élén.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: boci, rólad az a mendemonda a fideszben,hogy te 6 hónap alatt végezted el a 2 hetes troll tanfolyamot, ami miatt most 12 óráznod és hétvégézned kell, hogy ledolgozd a költségeket és keress is valamicskét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
@KisTehen: Egyszerűen olyanok, mint a hülye falusiak, a rókát kérik fel tyúkőrnek a nehézidőkben ! A rasszista egyébként is mást jelent !
Peller Anikó
@KisTehén: Ahha, akkor a lipsi mit is jelent? Eszes?
csak úgy....
@KisTehen: boci, rólad az a mendemonda a fideszben,hogy te 6 hónap alatt végezted el a 2 hetes troll tanfolyamot, ami miatt most 12 óráznod és hétvégézned kell, hogy ledolgozd a költségeket és keress is valamicskét!
csak úgy....
lehet,hogy az ensz egy darabig nem lesz biztonságos? fogadok,hogy pötyi besegít putyinéknak...,majd dölni is fog rá a sok plecsni! :)
csak úgy....
@Philip Marlowe: te élvezed azt a gyilkolást amit a ruszkik ukrajnában müvelnek?
Nessy
@csak úgy...: Feltételezhetően csak filmen látott háborút, vagy videójátékban.
csak úgy....
@Nessy: sokaknak jól jönne egy idögép,hogy visszaküldjük öket az idöbe...,hogy rettegni,szenvedni,éhezni tanulhassanak!
Nessy
@csak úgy...: Nem is kell messzire! 1944 45 Budapest ostroma, majd a berobbantott hidak miatt Csillaghegyi jeges ár. Legalább is gyerekként ott szereztem gyakorlati ismeretek ezekben a témákban.
csak úgy....
@Nessy: szerencsémre nem tapasztaltam azokat a borzalmakat de akadtak böven a családban akik "mesélni" tudtak a hihetetlen "élményeikröl"! belölem már gyerekkoromban kihalt a háborúsdi utáni vágy , nagyapám egy fakardot és egy csúzlit adott azzal a szöveggel,hogy egy normális embernek ennél több "fegyver" nem kell!
simmering73
@KisTehen: 13:42 vagy épp ti is, akik mindent elítéltek, ami ellenzéki. Te olyan édesen hülye vagy. Nem is lehet rád haragudni. Elvégre csak egy kis ökör vagy.
Nyírfa
Gondolom, az alapokmány nem tartalmaz olyan kitételt, hogy mitévők legyenek, ha az egyik állandó tagnak háborúzni szottyan kedve,
Tekintve, hogy Putyin nem fogja felszólítani magát a háború befejezésére, ilyenkor a józan észnek kell döntenie.
Tanuljanak az EU példájából: ők sem készültek fel a magyar verbunkosra, de, legalább már kikapcsolták a zenét.
ómió
Má' ennyit se tudtok megfúrni, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.