1920-ban született Erdélyben, magyar származású volt.

Nem sokkal a 103. születésnapja után hunyt el Floridában a nürnbergi per utolsó, még élő ügyésze, a magyar származású Benjamin Berell Ferencz – írta meg a New York Times cikke nyomán a hvg.hu.

Meghalt Benjamin Ferencz, az utolsó nürnbergi ügyész

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Adam Jones Ph.D.

A hírt fia, Don erősítette meg a lapnak, és közölte, apja a floridai Boynton Beachen egy idősek otthonában hunyt el. Benjamin Ferencz március 11-én ünnepelte a 103. születésnapját.

A cikk szerint Ferencz 1920-ban született Erdélyben (wikipedia-oldala szerint a máramarosi Nagysomkúthoz tartozó Csolt faluban), majd még abban az évben családja az Egyesült Államokba költözött, ő már ott nevelkedett. Manhattenben egy olyan környezetben nőtt fel, ahol erős volt a bűnözés, Ferencz később azt nyilatkozta, a környezet miatt két út állt előtte: vagy jogász lesz, vagy "csirkefogó". 

A Harvardra járt ösztöndíjjal, 1943-ban pedig belépett a hadseregbe ahol a háborús bűnökkel foglalkozó részleghez került. A feladata az volt, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a felelősök háború utáni büntetéséhez. Ferencz dokumentálta a bűnelkövetéseket, a lágereket is végigjárta azok felszabadítása után.

1946-ban az amerikai kormány felkérte, hogy vállaljon szerepet a nürnbergi perben, 1948-ban pedig az volt a feladata, hogy ügyészként egy SS-kivégzőosztag 22 tagjára bizonyítsa rá az elkövetett bűnöket. A bíróság elé állt 22 SS-tagból 14 fő halálbüntetést kapott, ez több volt, mint bármelyik másik, Nürnbergben tartott háború utáni perben kiosztott halálbüntetés.

Benjamin Ferencz élete nagy részét azzal töltötte, hogy a holokauszt áldozatainak és túlélőinek jóvátételt szerezzen. 

"1970-ben közreműködött a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításában, és jelentős szerepe volt abban, hogy az agresszió immár nemzetközi bűncselekménynek számít"

- olvasható a hvg.hu cikkében, amely kitért rá, hogy Ferencz élete nagy részében a nemzetközi büntetőbíróság és az agressziós háborúk büntethetőségét célzó törvények mellett kampányolt. A jogász kilenc könyv és számtalan cikk szerzője volt, folyékonyan beszélt az angol mellett franciául, németül, spanyolul, magyarul és jiddisül, a világbéke-konferenciákon többször felszólalt. 

"A háborús bűnöket üldöző törvényszékről szóló álma részben megvalósult 2002-ben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásával. Hatékonysága azonban korlátozott, és számos nemzet, köztük az Egyesült Államok sem ismeri el a hatáskörét"

- áll a cikkben.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.