Washington nem reagált megfelelően az oroszok megölését kilátásba helyező ukrán nyilatkozatra – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Nagyon kiakadt a Kreml: Washington nem reagált megfelelően az oroszok megölését kilátásba helyező ukrán nyilatkozatra
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A szóvivő arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium felderítő főcsoportfőnökségének vezetője kijelentette: kész "oroszokat ölni szerte a világon".

Peszkov szerint "nem felel meg az elhangzottak szörnyűségének Washington reagálása" erre.

Ha nem tévedek, nem hallottunk erre semmilyen reakciót az európai fővárosokból. Hallottunk egy választ az amerikai külügyminisztérium szóvivőjétől egy újságíró kérdésére, amelyben az +elítélés+ szó nem hangzott el, de legalább annyit kimondtak, hogy nem helyeslik a dolgot." Természetesen ez nem elég, de tudomásul vettük

- mondta Peszkov.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Budanov kijelentését a szélsőségesség és a terrorizmus megnyilvánulásának minősítette.

Érdekes, hogy mi kell még a Fehér Háznak, a Downing Streetnek, Berlinnek, Madridnak, Rómának ahhoz, hogy észre vegyék a szélsőségesség elemeit az ilyen kijelentésekben

- jelentette ki.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Moszkva össze akarja-e hívni az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Kreml ellen megkísérelt dróntámadás miatt, Zaharova közölte, hogy Oroszország az üléseken rendszeresen fel fogja hívni a testület figyelmét Ukrajna "terrortevékenységére".

A Transznyefty orosz olajszállító vállalat a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a brjanszki töltőállomásnál szerda hajnalban "terrortámadást" kíséreltek meg a Barátság olajvezeték ellen. Igor Gyomin, a cég szóvivője közölte, hogy senki nem sérült meg. Korábbi sajtóértesülések szerint Szveny községben lövések értek három olajtartályt, de azok üresek voltak, így szivárgás vagy tűz nem keletkezett.

Alekszandr Grebenykin, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapban szerdán megjelent nyilatkozatában az hangoztatta, hogy Kijev a fő szponzora az orosz infrastruktúra objektumai elleni szabotázsakcióknak. Grebenykin szerint az ukrán titkosszolgálatok és neonáci csoportok 5-10 ezer rubelt (mintegy 22-44 ezer forintot) fizetnek – sokszor fiatalkorúaknak – a vasútvonalak megrongálásáért.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán bejelentette, hogy megakadályozott egy terrorcselekményt Szamarában:

egy ukrajnai születésű nő gyújtószerkezeteket akart átadni egy meg nem nevezett embernek, hogy merényletet kövessen el a városban az áprilisi antifasiszta fesztiválon. A város főterén megtartott rendezvényen mintegy ezren gyűltek össze akkor.

Az ukrajnai Zaporizzsja megyében elfogtak egy 31 éves ukrán férfit, aki merényletet akart elkövetni Kirillovka község rendőrparancsnoka ellen. Az FSZB szerdai közleménye szerint a gyanúsított az ukrán katonai hírszerzés megbízásából további tisztségviselők meggyilkolását is tervezte.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A luhanszki régióban lévő Sztahanov városban HIMARS-csapás ölt meg egy civilt, kettőt pedig megsebesített. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium mintegy félezer főben adta meg az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét. Mint mondta, közülük több mint 240 katona és "zsoldos" a Donyeck körzetében folyó harcokban esett el, ahol az orosz rohamegységek folytatták a támadást Bahmut nyugati és északnyugati részén, légideszant egységek biztosításával a szárnyakon, tüzérségi és légi támogatással.

Jevgyenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója közölte, hogy fegyveresei nem hagyják el a várost, amelynek már csak a nyugati részét kell elfoglalni. Prigozsin múlt pénteken kilátásba helyezte: fegyveresei szerdán kivonulnak a városból, mert az orosz hadvezetés nem biztosít számukra elegendő tüzérségi muníciót, ezért komoly veszteségeket szenvednek.

Konasenkov tábornok a szerdai hadijelentésben a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egy vezetési pontot, három lőszerraktárt, egy katonai javítóműhelyt, valamint egy Szu-27-es repülőgépet. Ezzel az orosz statisztika szerint 420-ra nőt azoknak a repülőgépeknek a száma, amelyeket az ukrán légierő a háború kitörése óta elveszített. A megsemmisített ukrán helikopterek száma az orosz védelmi tárca szerint 230.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy hívják be az idén esedékes gyakorlatozásra a tartalékosokat.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@Shikari: putyin nem mondja,csinálja. A sajátjaival is. Emlékszel hány orosz esett ki " véletlenül" az utóbbi egy évben és nem csak oroszországban...
izéke
@Shikari: putyin nem mondja,csinálja. A sajátjaival is. Emlékszel hány orosz esett ki " véletlenül" az utóbbi egy évben és nem csak oroszországban...
Toller Béla
Homokember, legyen annyi elég, hogy nem értenek vele egyet ! Mit akarsz ? Küldjenek neked fegyvert, élelemiszert és technológiai leírásokat ? Nyissanak neked második frontot Európában ? Blokkolják a Távol-Keletet ?
ómió
De, hát, az ukrán efftársak ettől "ajrokonformak"! Ja! Meg a náci hálállistájuktól!
jáger laszló
Oroszok-ukránok testvérnép,rokonnép
Lesz válasz +lássátok ,de ez sem a szerelemről fog szólni...
csak ennyi
barátilag
J.L.
surdilloFUJT
@ómió: Agyhalott napihülye,az erdélyi barnamedve húzzon a farkára,te idétlen,aljas,mocsok fidesscsicska!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.