Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának békén kellene hagyniuk Iránt, és jobb lenne, ha "eltakarodnának az ördögbe" a Közel-Keletről – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója egy Moszkva közelében tartott biztonsági tanácskozáson.

Bekeményített az orosz kémfőnök és üzent az angolszászoknak: "Jobb lenne, ha eltakarodnának régi cimborájukhoz, az ördöghöz"

Fotó: Pixabay cco

Az angolszászoknak azt lehet tanácsolni, hogy foglalkozzanak inkább a saját belső polgári konfliktusaikkal. Vagy még jobb lenne, ha eltakarodnának régi cimborájukhoz, az ördöghöz

– fogalmazott.

Az orosz kémfőnök szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia rendkívül rossz néven vette a Kína közvetítésével Szaúd-Arábia és Irán között létrejött megállapodást. Mint mondta, az orosz hírszerzés szerint London és Washington a közel-keleti folyamatok stabilizálódását saját, Teherán megfojtására irányuló hagyományos politikájuk kudarcának tekinti.

Kijelentette: "Az erre szakosodott angolszász struktúrák feladatul kapták, hogy aláássák a kialakuló párbeszédet, és lejárassák Peking közvetítő szerepét". Ennek nyomai szerinte már jól láthatóak a globális információs térben. Hozzátette, hogy a szíriai helyzet stabilizálódásával és a kölcsönös bizalom közel-keleti erősödésével párhuzamosan az Egyesült Államok "információs háborúra" készül Oroszország ellen is, saját ballépéseiért az "orosz propagandát" hibáztatva.

Megismételte azt az állítást, miszerint a szíriai et-Tanfban működő amerikai támaszponton iszlamista terroristákat készítenek fel oroszországi merényletekre.

Hozzátette, hogy az orosz hírszerzés adatai szerint London komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meggyőzze európai partnereit: nem célszerű semmiféle közvetítés Moszkva és Kijev között, legalábbis addig nem, amíg Ukrajna képes Oroszországra csapást mérni.

Azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szemet huny az ukrán "bábjai" által "az orosz Donyec-medencében és Novorosszijában" (az elcsatolt ukrajnai területeken) élő civilek ellen mind gyakrabban alkalmazott terror és az erőszakos módszerek felett.

Nariskin szerint a tavaly tavaszi isztambuli tárgyalásokon Moszkvának és Kijevnek majdnem sikerült megállapodnia a konfliktus rendezéséről.

"A megállapodástervezetet a felek parafálták, ám a megállapodást meghiúsították, mert Washington és London szigorúan megtiltotta ukrán vazallusaiknak, hogy béketárgyalásokat folytassanak az orosz féllel, és arra utasították Kijevet, hogy harcoljon, ahogy mondani szokták, az utolsó ukránig" – hangoztatta.

Nehezményezte, hogy a nyugati államok, miközben arról beszélnek, hogy a béke mielőbbi elérésében érdekeltek, növelik fegyverszállításaikat "a bűnöző kijevi bábrezsimnek".

Úgy vélekedett, hogy "a nyugati kisebbség országai" részt vehetnének a világ biztonságának és jólétének biztosításában, de nem hegemónként, hanem egy többpólusú világ központjaiként, egyenrangúan a többi szereplővel.

Csak attól tartok, hogy a nyugatiak őrült önhittsége teljesen kizárta számukra ezt a lehetőséget. Helyénvaló felidézni a bibliai igazságot: végük méltó lesz tetteikhez. Ez pedig azt jelenti, hogy a végük szomorú lesz

– nyilatkozott az SZVR igazgatója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácskozás részvevőihez intézett videoüzenetében azt hangoztatta, hogy Oroszország készen áll a legszorosabb együttműködésre minden érdekelt állammal a közös kihívások ellen. Azt mondta, a diszkriminatív fejlődési modellnek, amely egyes hatalmak gazdasági növekedését mások erőforrásainak kisajátítása árán biztosította, a "múlté kell lennie".

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Ezeknek a o-rosszaknak nincs bűr a pofáján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.