Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához – közölték pénteken Berlinben.

Németország Patriot rakétarendszert telepít a NATO-csúcs védelmére

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

A védelmi minisztérium közleménye szerint Litvánia lesz a német hadsereg (Bundeswehr) Szlovákiában telepített Patriot ütegeinek új állomáshelye. A július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcsra időzített állomáshelyváltás egy nagyobb szabású művelet része, amelyben Lengyelországból is átvezényelnek a légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges egységeket, és egyéb szárazföldi, tengeri és légi védelmi "képességeket" is mozgósítanak a találkozó biztosítására – írták.

A Bundeswehr röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepített két Patriot üteget Szlovákiába 300 katonával együtt. Ez a küldetés júliusban véget ér, azonban Németország számára továbbra is "központi fontosságú" az Ukrajnával szomszédos ország biztonsága. Ezért a többi között 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival támogatják a szlovák hadsereget, és telepítenek két Mantis típusú légvédelmi rendszert – közölték.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a Mantis ütegek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Jó kifogás sosem rossz!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.