Bukaresti "félhivatalos" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó – közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.

A szomszédba látogatott III. Károly király

A Krónika felidézte:

a Romániába 25 éve rendszeresen visszatérő Károly számos ingatlant vásárolt Erdélyben. Jelenleg tíz háza van, amelyeket a Mihai Eminescu Trust nevű alapítványán keresztül vásárolt. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, de a Székelyföldre is "hazajár", hiszen a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben.

A vendéget a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás történész a Krónikának korábban elmondta:

az angol királyi udvar szabályai szerint királlyá válása után az egykori walesi herceg átadja birtokait a trónörökös hercegnek, de érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról. Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre

- idézte Kálnoky Mátyást a Krónika.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában.

A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.

Ötnapos magánlátogatásán elsőként Klaus Iohannis államfőt kereste fel Bukarestben egy "udvariassági találkozó" erejéig.

A fogadására az elnöki hivatalban összesereglett román állami vezetők, a civil társadalom képviselői és a külképviseleti vezetők előtt mondott rövid beszédében III. Károly azt mondta: otthon érzi magát Romániában és megszerette az országot, nagyra becsüli kultúráját, művészetét, történelmi örökségét, tájait és élővilága sokszínűségét.

III. Károly a fogadáson kiemelte:

rokoni szálak is fűzik az országhoz: apjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó. A brit királyi családnak egyébként erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Philip Marlowe: te kukkolod a szomszédaidat, beteges szokás?!
simmering73
Erdélyi magyar gyökerei is vannak, de valahogy nem kíváncsi az anyaországra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.