Kedden felrobbant a hatalmas, szovjet korabeli Nova Kahovkai-gát Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mert az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják. A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül. Őt órán belül elérheti a víz a kritikus szintet, megindult az evakuálás. A ukrán belügyminisztérium a vízszint emelkedése miatt felszólított mindenkit a "veszélyzónában", hogy kapcsoljon ki minden elektromos készüléket, vigyen magával dokumentumokat és alapvető dolgokat, és vigyázzon "szeretteire és háziállataira". Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze a robbanás miatt.

Az ukrán hadsereg szerint orosz erők robbantották fel a Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén található Nova Kahovkai gátat, az orosz polgármester előbb képtelenségnek majd súlyos terrortámadásnak nevezte az egészet – írja a Portfolio.

Katasztrófa Ukrajnában: Felrobbant a Nova Kahovkai gát, több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül – Az oroszok és az ukránok egymásra mutogatnak

Fotó: Twitter

A gát mögötti víztározó látja el vízzel a Krím félszigetet és a szintén orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet is. Az ukránbarát orosz milícia, az Orosz Önkéntes Hadtest olyan felvételeket tett közzé, mely alapján elfoglalták az ukrán határhoz közeli, nagyjából 5000 fős oroszországi települést, Nova Tavolzsankát.

A The Guardian szerint a gát mögött nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található.

A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt viszont a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása.

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról előszőr az orosz és ukrán nyelvű közösségi médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvételt is közzétettek a helyszínről – írta meg az Index.

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát.

Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt.

Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

Az oroszok szerint 80 település kerülhet víz alá

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára.

Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak „ökocídiumnak” nevezte azt, ami történt. Az ukránok már akkor is ugyanezzel vádolták meg az oroszokat, amikor a vízszint nagyon alacsony szintre csökkent a kahovkai gátnál.

Forrás: Portfolio, Index

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
@KisTehen: Na és hogy gondolod írd már le.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 12:25 ◘ Szemléletető animáció minden álszent békegalambnak, hogy a béke hogyan jöhet el. Egy kis segítség: war=háború; peace=béke. Figyelem! A tájékoztatás nem teljeskörű, további kérdések esetén forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.
twitter.com/i/status/1652749740268740608
Magyarország legfontosabb partnere a pogácsás tányér! Asztalrendezés, nyakkendő/öltöny igazgatás, kényszeres evés, kínos fészkelődés... Szar dolog leprásnak lenni a diplomáciában. És még ehhez is rinocéroszbőr kell. Nekem lesülne a bőr a képemről, ha egy közösségben mindenki tudná rólam, hogy egy mocskos hazug, tolvaj, orosz ügynök vagyok. Orbán úgy tesz, mintha nagyon elfoglalt lenne, csak hogy elkerülje Zelenszkijt.
twitter.com/i/status/1623804678478733312
kereső
Utoljára az ukrán nép történelmében sztálin csinált ilyet, hogy figyelmeztetés nélkül robbantotta fel ezt a gátat 1941-ben. Akkor 10 ezrekben volt mérhető a halálos áldozatok száma.
A bbc szakértői azt mondják, hogy az oroszok már tavaly októberében aláaknázták a gátat. A műhold felvételeken nem látszanak rakéták nyomai, ill. azokat nem is észleltek- a gát , és hidja orosz ellenőrzés alatt volt/van.
Eközben druzsba pjotr alias magyar külügyminiszter/lavrov orosz külügyminiszter magyar hangja- a Corvinus Kollégiumban a "azonnali békét" követel!
kereső
Az oroszok ágyúval lövik az árviz elől menekülő lakosságot Herszonban és környékén.
Nem szoktam ilyet irni, "emberrel/emberekkel" kapcsolatban- de mivel kiirták magukat az emberek, a humanoidok sorából: rohadjon meg mind az ukrajnai sárban, hirmondó se meradjon belőlük
Németh István
@kereső:> meg a többiek >> ti hülyék az ukránok lövik a saját területeikről menekülőket, mert bár ukrán terület többségükben oroszok és valós igazságot ismerők lakják >> hogy kik is tették, mit gondoltok micsoda előklszítő munka kellett ahhoz, hogy végre a többszöri ukrán próbálkozás után a tíz Balatonnyi vízmennyiség biztonsági létét és a hatalmas akár a világveszedelmet okozó erőmű felrobbanását végre tudják hajtani! BARMOK >> HOL AZ AGYATOK!!!??? Marha barmok az usa ganaj szemét vezetésének semmi nem drága, lényeg pusztúljon mindenki csak ők nye-részkedhessenek! nem veszitekl észre barmok szar hugyagyú hülyék!? Rég nem ukránokról van szó >> ott egy bohóc által azt tesznek amit akarnak >> EURÓPA tönkretételéről és az orosz föld - első lépésben való felosztásáról - majd a világ ujrafelosztásának ködagyú elképzeléseit akarják megvalósítani a sajátos globalizációs igyekezetükkel! CSAK AZT TUDNÁM? HOGY MI A KURVA ANYÁTOKNAK VAN FEJETEK HA A VESÉTEKKBE VAN HUGY, MINEK A FEJETEKBEN IS azt tartani !!!???
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...nem vagyok pszichológus, tehát az ilyen összevisszasággal orvoshoz kéne fordulj és ott add elő mert én se nem értemse nem érdekel.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 08:17 ☻ „Nem vagy hülye csak nincs szerencséd amikor gondolkozol.” ( Hofi)
i.pinimg.com/originals/0f/0b/81/0f0b81778b8b5e5ed38f1989c9f91975.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.