Az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet, mivel Moszkva ki akarja használni a Kijevnek szánt fegyverszállítások késedelmét, miközben Ukrajna további légvédelmi rendszerekre és F-16-os vadászgépekre szorul – jelentette ki az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Olekszandr Pavljuk tábornok hangsúlyozta, Kijev Ukrajna szíve, a főváros védelme abszolút prioritást élvez. 

Hatalmas fordulat állhat be az orosz-ukrán háborúban

Illusztráció: 123rf.com

Az ukrán szárazföldi erők vezetője, Olekszandr Pavljuk tábornok egy pénteki interjúban kifejtette, az Ukrajnát érintő konfliktus, mely már 26 hónapja tart Oroszországgal, a közeljövőben egy döntő fordulóponthoz érkezhet. Pavljuk szerint Moszkva arra törekszik, hogy kihasználja a Kijevnek nyújtott fegyverellátás késedelmeit.

A tábornok a The Economist magazinnak nyilatkozva elmondta, Oroszország tisztában van azzal, ha Ukrajna elegendő fegyvert kap a következő egy-két hónapban, a helyzet gyorsan megváltozhat a kárukra – írja a Portfolio.hu

Az Egyesült Államokból érkező fegyver- és lőszerszállítmányok az utóbbi hónapokban meredeken visszaestek, mivel Joe Biden elnök újabb segélycsomagját a kongresszusi viták több mint fél éven át akadályozták. Az intézkedést végül a múlt hónapban fogadták el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, országának továbbra is szüksége van akulcsfontosságú fegyverek időben történő érkezésére.

Pavljuk interjúja előtt orosz páncélos egységek támadást indítottak Harkiv megye területének északkeleti részén. A tábornok szerint Moszkva jelenleg is azon dolgozik, hogy lassan, de biztosan előrenyomuljon Kelet-Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióiban. Pavljuk úgy véli, Ukrajnának nagyobb légvédelmi képességekre és az F-16-os vadászrepülőgépek leszállítására van szüksége ahhoz, hogy lendületet vehessen.

A The Economistnak adott interjúban Pavljuk azt is megemlítette, Oroszország teszteli Ukrajna védelmi vonalainak stabilitását annak érdekében, hogy meghatározza a legmegfelelőbb támadási irányt. Az orosz erők több keleti falut foglaltak el Donyeck megében Avgyijivkaa városának februárban történő bevételét követően.

Kijev Ukrajna szíve, védelme abszolút prioritást élvez

Pavljuk hangsúlyozta Kijev stratégiai fontosságát is, kiemelve, hogy a főváros védelme továbbra is abszolút prioritást élvez minden nehézség ellenére. "Kijev Ukrajna szíve" – mondta –, aláhúzva annak kulcsszerepét az ország jövőbeli biztonságában.

A tábornok minimalizálta Csasiv Jar város esetleges elvesztésének jelentőségét, melyet katonai elemzők fontos átjáróként tartanak számon más donbaszi  célpontok felé. Szerinte Csasiv Jar elvesztése nem lenne döntő jelentőségű, mivel csak egy átlagos településről van szó.

Forrás: portfolio.hu, The Economist

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Oroszország elleni háború? Én úgy emlékszem, az oroszok támadták meg Ukrajnát és egy honvédő háború folyik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
@KisTehen: Nem veszed észre, hogy miután az oroszok elhagyták a jó kis árkaikat, egyre jobban fogynak ? Ennyire nem lehetsz vak ! És ha az ukránok megkapják az új eszközeiket - és megkapják, - akkor jön a dicsőés szervezett visszavonulás. Ha mögöttük még lesz hová bújni !
Menőmanó
@KisTehen: Marad Ukrajna vég nélküli bombázása.
Nizsnanszky
A médiás nincs tisztában a fordulat szó jelentésével??
Csak kérdem, mert az jön le: nincs.
KisTehen
@Toller Béla: hagyd már ezt a hülyeséget

egy 30 milliós ország és egy 140 milliós ország

ukrajna hamarabb elfogy
KisTehen
@Menőmanó: kérdés, hogy megérdemlik-e
KisTehen
@Menőmanó: van még pár háború a világba ... ahova senki se borítja a zsét

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.