Ha a világot bármiféle pusztulás fenyegeti, a bunkerek, azaz a földbe süllyesztett, védelmet nyújtó építmények adhatnak esélyt a túlélésre, legyen szó természeti vagy háborús katasztrófáról.

Ide menekülhetünk, ha kitör a harmadik világháború

Illusztráció: freepik.com

Bunkerek az Ókor óta léteznek. Egyiptomban a piramisokat a fáraók sírjaként és erődítményként is használták. A középkorban a várakat gyakran föld alatti alagutakkal és kamrákkal építették, hogy ellenálljanak az ostromoknak. A modern korban a bunkerek kulcsfontosságú szerepet játszottak a két világháborúban és hidegháborúban. Napjainkban is a katonai stratégiák fontos részét képezik.

A bunkerek építésének technológiája az idők során folyamatosan fejlődött. Az ókori bunkereket egyszerűen kiásták a földbe, míg a modern bunkerek összetett építmények, vasbetonból, acélból és más strapabíró anyagokból készülnek. A modern bunkerek gyakran rendelkeznek szűrőrendszerrel, áramgenerátorral, víztartállyal és más berendezésekkel, amelyek a bent tartózkodók számára biztosítják a túlélést hosszabb ideig is.

Az Egyesült Államokban a Colorado állambeli Cheyenne-hegy sziklái alatt létesítettek egy titkos, Armageddonra felkészített minitelepülést. A hidegháború csúcspontján épült, hogy ellenálljon az esetleges nukleáris, elektromágneses vagy biológiai támadásoknak.

A bunker Amerika egyik legbiztonságosabb katonai létesítménye, 760 méter vastag gránitréteg védelme alatt.

A 23 tonnás páncélajtókkal rendelkező komplexum még egy 30 megatonnás atombombát is kibírna, vagyis egy hidegháborús óriásbomba sem okozna benne kárt.

Az orosz Cár-bomba, a valaha tesztelt legerősebb nukleáris fegyver ellen ugyanakkor nem biztos, hogy védelmet nyújtana – számol be a promotions.hu

A bunker ajtajai 2001. szeptember 11-én, a New York-ikertornyok elleni terrortámadás napján bezárultak, és azóta is zárva maradnak, kivéve komoly fenyegetés esetén. Ilyen fenyegetés lehet egy azonosított rakétaindítás, elektromágneses támadás, vegyi, biológiai vagy nukleáris támadás. A komplexumba zárt mintegy 300 embert egy nyomás alatt álló légrendszer védi meg a támadásokból származó szennyeződésektől.

A komplexum megépítéséhez 693 000 tonna gránitot kellett elmozdítani. Az építkezés 1966-ban fejeződött be, a bunker azóta is használatban van.

A bunkerről készült videó itt tekinthető meg.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FLETÓ
@Horizont: Óvóhelyek voltak az átkosban is! Sőt köztéri sziréna figyelmeztetett a veszélyre minden településen! Utóbbi amikor megszólalt, csak gyakorlat volt, szerencsére!
Szerintem te sem üldögélnél otthon, ha figyelmeztetnének rá! Persze a fotelforradalmárok se a X. emeleten!
Horizont
@FLETÓ: Igen ez (is!!!) jól működött az átkosban. De arról is szó van, hogy nincs kidolgozva hogy vész esetén hová merre menjünk. Én a 6. emeleten élek, de nincs óvóhelyünk. És a lakótelepen sincs. Miért ne menekülnék ha figyelmeztetnének rá nem is erről írtam. És a fotelforradalmárok miért is ne mehetnének??? Nem értem az ilyen hozzászólásokat.
Igen Pesten ott a Metró de állítólag 200-300 ezer ember fér el benne.
ha állandóan harci készültségben áll a dagi és állandó rettegtetésben tartja népét, 3. világháború, atomháború akkor foglalkozzon már a menekülési útvonalakkal is. Nem gondolod?
FLETÓ
@Horizont: Katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztat mindenkit! Mehet a fotel-forradalmár is! Nem tiltották meg neki!
Billibácsi
Van a közelünkben egy kocsma, én oda fogok menekülni. Az atomvillanást pedig jól meg fogom figyelni mert többet ilyet nem fogok látni az életemben!
Yoda69
Lehet hogy az atomcsapast tul lehet elni a bunkerben, de aztan ott maradni meg 200 evet, mire regeneralodik a Fold.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.