Joe Biden amerikai elnök bejelentette, Washington a Kínából importált termékek széles köre esetében megemeli a vámokat: többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra, napelemekre, kritikus ásványi anyagokra, kikötői darukra, orvosi termékekre, acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vetnek ki magasabb terheket.

A változtatások mintegy 18 milliárd dollár értékű importot érintenek. Ez Joe Biden legátfogóbb Kína-ellenes lépése azóta, hogy hivatali elődje, Donald Trump először rótt ki büntetővámokat a Kínából behozott termékekre – számolt be a Portfolio.

Vasököllel sújt le Joe Biden a kínai importtermékek behozatalára: drasztikusan emelkednek a vámtételek számos áru esetében

Joe Biden elnök alelnöke, Kamala Harris társaságában 2024. május 13-án Fotó: AFP

Az amerikai elnökválasztási kampány előrehaladtával mind Biden, mind Trump egyaránt igyekszik keménynek feltüntetni magát Kínával szemben. Biden megközelítése ugyanakkor célzottabb, mint a Trump által javasolt 60 százalékos átalányvám, a változtatások 2024 és 2026 között fokozatosan lépnek hatályba – a Bloomberg híradása szerint.

A félvezetőkre kivetett vámtarifa 2025-re megduplázódik: 25 százalékról 50 százalékra.  Így próbálja az Egyesült Államok ellensúlyozni Kína rohamos térnyerését az úgynevezett „örökölt chipek” tekintetében. Ezek olyan régebbi generációs alkatrészek, melyek még mindig alapvető fontosságúak a világgazdaság számára. Sok esetben lejárt szabadalmak alapján fejleszti a félvezetőket Kína.

A Kínából származó egyes acél- és alumíniumtermékek vámtarifája idén 25 százalékra emelkedik, a napelemekre kivetett vámok pedig 25 százalékról 50 százalékra emelkednek.

A Biden-kormányzat ellehetetlenítené a kínai elektromos járművek importját

Az elektromos járművek Kínából való behozatalának teljes ellehetetlenítésére törekszik az amerikai kormányzat: a jelenlegi 27,5 százalékról 102,5 százalékra emelkedik idén a rájuk vonatkozó vámtarifa.

Biden döntése a kínai importra kivetett vámok megemeléséről annak jele, hogy a Pekinggel folytatott kereskedelmi háború továbbra is népszerű az amerikai szavazók körében.

Fennáll a veszély ugyanakkor, hogy Peking megtorló lépésekről dönthet a mostani szigorításokra adott válaszként.

A Biden-adminisztráció vámot vet ki a kínai orvosi fecskendőkre és tűkre is, míg az egyéni védőeszközökre, például a légzőkészülékekre és az arcvédő maszkokra korábban bevezetett vámok tovább emelkednek. 

Washington a tisztességtelen kínai kereskedelmi gyakorlatra hivatkozik

Biden vámváltoztatásai nem tartalmaznak ellentételező csökkentéseket, mivel az Egyesült Államok a vámok bevezetése óta nem tapasztalt javulást számos tisztességtelen kínai kereskedelmi gyakorlatban, például a kényszerű technológiaátadásban – közölte a Fehér Ház.

Az elmúlt hetekben Washington – az Európai Unióval karöltve – azzal vádolta meg Kínát, hogy állami támogatások bevonásával olyan ipari túlkapacitásokat hozott létre, melyek tönkretehetik az amerikai és európai gyártókat.

Főként az e-autók esetében bírálják Pekinget a túlkapacitásokra építő terjeszkedéséért. A következő hetekben várhatóan az Európai Bizottság is büntetővámokat vet majd ki a kínai elektromos autókra, csakúgy mint más, tiszta energiás technológiai termékekre.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Nehéz felfogni, hogy mindebben Magyarországnak óriási lehetőséget lát a nagymarci. Hacsak a nagymarci ...
szaboria1
Ráadásul mára már egyre silányabb termék a kínai ruházat és cipő.
Eladott Ország
@Toller Béla: ma, 15:08 ◘ A kínai - magyar barátság jót fog tenni a dollár - forint árfolyamára és az üzemenyag árára is. A nagy arcoskodásnak már van egy hozadéka, az USA felmondta a kettős adóztatás megszüntetéséről (Kádár rendszerben kötött) egyezményt, tolongani fognak az amerikai cégek... ja nem.
sándorbence
anagy ámcsi tata odabasz apiros sapkásoknak hogy méga másik
szineshaju ámcsi tata is megérzi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.