Világszínvonalú oktatást ígért az ősszel önállóvá vált Testnevelési Egyetemen (TF) Mocsai Lajos, az intézmény közelmúltban kinevezett új rektora.

A sportszakembernek, aki 1978 óta tanít a TF-en, és nevéhez több tucat tudományos cikk és tanulmány fűződik, új beosztásában az egyetem szombati nyílt napján volt az első nyilvános szereplése.

A férfi és női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya a leendő hallgatók előtti köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idén 90 éves TF – amellett, hogy meg kívánja őrizni hagyományait – jelentős megújulás előtt áll.

"Az oktatásképzési tartalmakat szeretnénk úgy formálni, hogy a TF nemcsak Európában, hanem azon kívül is újra a legkiemelkedőbb testnevelő és sportkulturális egyetemek közé kerüljön, és világszintű oktatási központtá váljon" – jelentette ki a rektor.

Az intézmény első számú vezetője hangsúlyozta, hogy a TF is igazodni kíván a következő 20-30 évre kidolgozott magyar egyetemi stratégiához, vagyis arra fog törekedni, hogy magas tartalmi képzéssel megfelelő módon – elsősorban állásokban, pozíciókban és munkahelyekben mérhető – jól értékesíthető diplomát adjon hallgatói kezébe. Mocsai ezért arra kérte az egyetemre jelentkezőket, hogy megfelelő tudással érkezzenek a felvételi vizsgára.

A rektor beszélt arról is, hogy mivel a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sporttal, a testneveléssel, az életmóddal és az életminőséggel kapcsolatos területet, ezért olyan sporttudományos egyetemet épít, amely napra kész elméleti és gyakorlati tudást ad majd az ott tanulóknak. Hozzátette: ezzel összhangban a következő két-három évben jelentős létesítményfejlesztések előtt áll az egyetem.

A nyílt nap iránt nagy volt az érdeklődés, a közel 600 fiatal olyan ismert magyar sikersportolóktól tudhatta meg, miért érdemes TF-esnek lenni, mint a 2007-ben az év magyar női sportolójának választott, egykor a tenisz-világranglista 13. helyén jegyzett Szávay Ágnes, a londoni ötkarikás bajnok kajakos, Dombi Rudolf, valamint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Kovács Ágnes.

A statisztika arról tanúskodik, hogy a TF-en a magyar olimpiai bajnokok edzőinek 99 százaléka szerzett edzői képesítést, és padjaiban 150 olimpiai bajnok tanult. Az intézmény 2000 és 2014 között a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karaként működött, majd tavaly szeptember 1-jén nyerte vissza önállóságát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.