A parasportoló nem fél ember – hangsúlyozta Dúró Dóra, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának elnöke keddi közleményében, pártja nevében az olimpikonokéval azonos jutalmazást kérve nekik paralimpiai teljesítményük után.

A Jobbik szerint az ép sportolókéval azonos jutalmazás illeti azokat a sportembereket is, akik a paralimpiai küzdelmeken képviselik hazánkat, és azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a londonihoz képest is alacsonyabb összeg jár majd az érmeseinknek – fogalmazott.

Hozzátette, mindez azért is aggályos, mert a paralimpia egyre népszerűbb a világban, egyre több nemzet egyre több sportolója képviselteti magát: a résztvevő országok száma húsz év alatt megduplázódott, a barcelonai játékokhoz képest nagyságrendileg ezerrel több sportoló méri össze tudását Rióban.

A fogyatékossportra költött magyar költségvetési támogatás nemzetközi összehasonlításban is igen alacsony, a közvélemény számára is ismertek a parasportolók nehéz anyagi körülményei, ami még inkább indokolttá tenné az azonos jutalmazást legalább négyévente egyszer – jegyezte meg a jobbikos politikus.

Keddi számában írt arról a Lokál, hogy a hamarosan megkezdődő riói paralimpiai játékokon érmet szerző magyar paralimpikonok az olimpikonok jutalmának felét kapják: a paralimpiai aranyéremért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért tízmillió forint jár a fogyatékkal élő sportolóknak.

A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy a négy éve megrendezett londoni paralimpián a magyar paralimpikonok még jóval nagyobb összeget kaptak a dobogós helyekért az egyéni versenyszámokban: akkor a paralimpiai arany 23 millió forintot, az ezüst 18 milliót, a bronz 14 millió forintot ért.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"a paralimpia egyre népszerűbb a világban"

Akkor a népszerűsége alapján már el is lehet osztani a pénct.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.