Osváth Richárd bejutott a döntőbe a kerekesszékes vívók kard egyéni versenyében a riói paralimpia hétfői versenynapján, azaz már biztos, hogy a magyar küldöttség újabb érmet szerez.

A Törekvés SE 31 éves vívója a hatos csoportjában három győzelmet aratott, kétszer pedig kikapott, így magabiztosan került a legjobb nyolc közé. Ott a francia Ludovic Lemoine volt az ellenfele, aki a csoportból hasonló mérleggel lépett tovább a kieséses szakaszba.

A negyeddöntőben már 15 találatot kellett elérni a győzelemhez. A magyar kezdett jobban, 2-0-ra ellépett, de ezután változatos csata zajlott a Karióka 3-as csarnok hármas pástján. Hol Osváth, hol a francia vezetett, a végső fordulat aztán Lemoine 8-5-ös vezetése után következett be, a magyar vívó ugyanis 9-8-ra fordított, s innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A vége 15-10 lett.

Az elődöntőben aztán az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. A találkozó elején a görög akarata érvénysült, 5-2-re, majd már 9-5-re is vezetett, de a magyar nem adta fel. Ntunisz több figyelmeztetést is kapott, így Osváth pontokkal gazdagodott, majd 9-9-nél utolérte ellenfelét. Innentől kezdve már az ő kezében volt az irányítás, sorra adta a tusokat, a görög pedig újabb piros lapot kapott, így gyorsan 14-10 lett a magyar vívó javára. Végül aztán a győztes találatot is bevitte (15-12), s fegyverével diadalittasan a levegőbe csapott.

Osváth Richárd magyar idő szerint 21.20-tól vívja majd a döntőt az ukrán Andrij Demcsuk ellen.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
A paraolimpiát is rendszeresen nézzük, nagyon szurkolunk minden számban, ahol magyar szerepel. Hatalmas elismerés jár nekik, nagyon megtanultak küzdeni! Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.