Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik, Sömenek Onon Kata 12. lett 25 kilométeren a vizes világbajnokság nyíltvízi úszóversenyeinek zárónapján, Balatonfüreden. Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

 Nyíltvízi úszás: Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik 25 kilométeren

A férfiaknál 28 versenyző ugrott a Balatonba a rajtnál 8.30-kor, míg a női mezőny 21 tagja negyedórával később vágott neki a távnak a világbajnok német Angela Maurer nélkül, aki rosszullét miatt nem vállalta a viadalt.

Az első kilométereken együtt haladt a boly mindkét nemnél, s a férfiaknál és a nőknél is a mezőny első felében tempóztak a magyarok. Nyolc és fél kilométerhez érve Rasovszky Kristóf haladt az élen, míg Gyurta Gergely negyedik volt. A női viadalon 7,5 kilométernél már elnyúlt a mezőny, a legutóbbi, kazanyi vb-n ezüstérmes Olasz Anna két francia mögött a harmadik volt 11 másodperc hátránnyal, míg Sömenek Onon Kata nagyjából húsz másodperces lemaradással a hetedik helyen úszott.

Kilenc kilométernél a két magyar fiú állt az élen az egyre perzselőbb hőségben, 26 fokos vízben. Féltávhoz érkezve pedig Rasovszky elsőként tudott frissíteni, Gyurta pedig öt másodperccel lemaradva ötödikként haladt át az időmérő ponton.

A nőknél a 10 kilométert elhagyva Sharon van Rouwendaal állt az élen, Olasz az ötödik, Sömenek tizedik volt a 11 fős élbolyban. Öt kör után, a táv felét elhagyva összerázódott a mezőny, a magyarok nyolcmásodperces hátránnyal a 11., illetve a 13. pozíciót foglalták el.

Nagyjából 18 kilométert tett meg a férfimezőny, amikor az élboly tagjai – köztük a magyarok – utolérték a nőket, amelyben Olasz az elsők között, Sömenek a középmezőnyben tempózott.

Olaszt sárga zászlóval figyelmeztették a versenybírók a vegyes boly kialakulásakor. Sömenek több mint másfél percre leszakadt a női élmezőnytől, ám Olasz negyedeikként haladt a hetedik kör végén. A férfi éllovashoz képest tíz másodpercen belül ott volt a két magyar is, ám nem sokkal később a tíz kilométeren ötödik, öt kilométeren hetedik Rasovszky feladta a viadalt.

"Belekeveredtem egy bunyóba, mindenhol ütöttek, a rosszabb helyeken is, és úgy éreztem, hogy így nem tudom folytatni. Nagyon sajnálom, hogy fel kellett adnom" – mondta az M4 Sportnak a magyar úszó.

Gyurta az utolsó körre fordulva nyolc másodperc hátránnyal hetedik volt, míg Olasz az élbolyban haladt 20 kilométernél.

A férfiak utolsó körében az élen haladó négyes tempót váltott, Gyurta pedig nem bírta a fokozott iramot, így 1:14.3 perc hátránnyal hatodikként ért célba. Az aranyérmet a francia Axel Reymond érdemelte ki, második az olasz Matteo Furlan, harmadik az orosz Jevgenyij Dratcev lett.

A nőknél négy kilométerrel a vége előtt az első hármas közel másfél perccel elszakadt Olasz Annától és vetélytársától, akik viszont 36 másodperccel előzték meg a hatodik helyezettet.

Egy kilométerrel a vége előtt Olasz kétperces hátránnyal a negyedik volt, ám a férfiakhoz hasonlóan itt is óriási sebességre kapcsolt az élbolyt alkotó három versenyző, az elfáradó Olasz pedig végül óriási csatában bár, de négy tizedmásodperccel kikapott az olasz Martina Grimalditól a negyedik helyért vívott küzdelemben. A győzelmet a címvédő brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg a holland Sharon van Rouwendaal és az olasz Arianna Brindi előtt.

Eredmények, nyíltvízi úszás:

férfiak, 25 km, világbajnok:

----------------------------

Axel Reymond (Franciaország) 5:02:46.4 óra

2. Matteo Furlan (Olaszország) 5:02:47.0

3. Jevgenyij Dratcev (Oroszország) 5:02:49.8

...6. GYURTA GERGELY 5:04:00.7

...RASOVSZKY KRISTÓF feladta

nők, 25 km, világbajnok:

-----------------------

Ana Marcela Cunha (Brazília)

2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia)

3. Arianna Brindi (Olaszország)

...5. OLASZ ANNA

...12. SÖMENEK ONON KATA

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KInyo29
Nem kesergett senki. Risztov Éva visszavonult.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.