19 évesen visszavonult a műkorcsolyázástól az oroszok egyik reménysége. Julija Lipnyickaja 15 évesen már az olimpián állt helyt, Putyinnal is volt közös képe. A visszavonulása egyes hírek szerint versenyző anorexiája miatt jöhetett el.

Három év alatt jutott el a csúcstól a teljes összeomlásig Julija Lipnyickaja orosz műkorcsolyázó – olvasható az Index cikkében.

Lipnyickaja 4 évesen állt korcsolyára, majd 14 évesen már felnőtt versenyeken szerepelt, 2012-ben junior világbajnok lett, majd 2014-ben Szocsiban a téli olimpia bajnoka lett, miután Oroszország megnyerte a műkorcsolya csapatversenyt, ami akkor szerepelt először olimpiai számként. Lipnyickaja akkor mindössze 15 éves volt, még Putyin elnök is összeállt vele egy képre, népszerűsége hamar megnövekedett.

Putyin állva tapsol a kűr végén:

 

Az Index cikke szerint többek közt erre vezethető vissza, hogy most kiszáll a versenyzésből a tehetséges, és még mindig csak 19 éves Julija Lipnyickaja. Alekszandr Zsulin, aki több sztárt is kinvelet, arról vélekedett, hogy a nagy pszichológiai nyomással, az olimpiai bajnoki cím miatt rá vetülő felfokozott figyelemmel és médiafelhajtással nem tudott megbirkózni. 

Az olimpián a csapatverseny után az egyéni szám már kevésbé sikerült jól,  nagy felhajtás miatt nem tudott koncentrálni. Ezek után már többször is hibázott Lipnyickaja más versenyeken, volt, hogy összeszedetlensége miatt nem ért el pontot. Viszont az olimpia utáni világbajnokságon ezüstérmes lett, ez volt az első felnőtt világbajnoksága.

2016-ban, több versenyen való gyengébb szereplés után edzőt és koreográfust is váltott, ezzel egy időre újra jobb eredményeket ért el, de aztán újra esett a teljesítménye, volt, hogy kűröket szakított félbe, többször le is sérült. 

Egyes vélekedések szerint a nagy médiafigyelem miatt alakult ki nála anorexia (kamaszodva elkezdett változni a teste, egy kicsit hízott, amit így próbált leadni), emiatt három hónapos kezelésen vett részt 2017 elején Nyugat-Európában. Onnan visszatérve jelentette be, hogy végleg visszavonul a versenyzéstől. 

Lipnyickaja egyébként nem az első sportsztár, aki fiatalon visszavonul a versenyzéstől: Jana Kudrajvcova ugyancsak 19 évesen, 13-szoros ritmikus gimnasztika-világbajnokként jelentette be, hogy felhagy a versenyzéssel.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0/Kremlin.ru)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
De még az is sanszos lehet, hogy nem akarja az NDK-s sportolónők életútját bejárni.
Biztos zavarná, ha 25 évesen már naponta kétszer kellene borotválkoznia. A szakállas nő pedig csak a ligeti Panoptikumban volt nagy sztár, és az is csak vagy 100 évvel ezelőtt.
parasutyo
@namihami: nagy kaland, akkor majd az eurovíziós dalfesztiválon domborít kicsit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.