Az államilag szervezett doppingolás miatt a NOB úgy határozott, a téli olimpián Oroszország hivatalosan nem vehet részt, és semlegesként csak azok az orosz sportolók versenyezhetnek, akiket nem érintett a doppingügy.

Határozatot hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: Oroszország nem vehet részt a 2018-as dél-koreai téli olimpián az államilag szervezett doppingolás miatt, és csak azok az orosz sportolók versenyezhetnek semlegesként az olimpiai zászló alatt, akik ezekben az ügyekben nem érintettek. Az országuk himnuszát sem játszhatják le nekik, csak az olimpiáét.

NOB: csak semlegesként lehetnek orosz sportolók a téli olimpián

Fotó: wikipedia CC BY 4.0/Kremlin.ru

Az Index cikke szerint a NOB fogja eldönteni, kik azok a versenyzők, akik mehetnek a téli olimpiára, de még őket is többszöri doppingellenőrzés alá vetik. 

A sportvezetőket is szűrni fogják, azok például nem vehetnek részt a 2018-as olimpián, akik a 2014-es szocsi versenyen az orosz csapatot vezették. 

"Az orosz sportminisztériumból senki sem akkreditálhatnak Dél-Koreába. A korábbi sportminiszter, aki egyébként most a futball-vb szervezőbizottságát vezeti, Vitalij Mutko pedig egyetlen további olimpián sem vehet részt. Korábbi helyettese, Jurij Nagornyik is ezt a büntetést kapta. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak felfüggesztették NOB-tagságát.

A NOB 15 milliárd dollár megfizetésére is kötelezi Oroszországot. Kifizettetik velük az ellenük folyó nyomozás költségeit, és ebből a pénzből megy majd a globális doppingellenes harc finanszírozására is" – olvasható a cikkben.

Mostanra egyébként a doppingolás miatt 25 orosz sportolót tiltottak el, sokakat örökre, és Oroszországtól eddig négy arany, hat ezüst és egy bronzérmet vettek el. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint mindez a Nyugat és azon belül az USA támadása ellene, őt akarják meggyengíteni nem sokkal a parlamenti választások előtt. 

Az orosz doppingbotrány 2015-ben tört ki, miután a NOB 11 hónapnyi nyomozás után nyilvánosságra hozta az erről szóló jelentését, amelynek egy évvel későbbi második része azzal foglalkozott, miként szervezték állami szinten meg a doppingolás kiszűrését célzó tesztek átverését, illetve a pozitív eredményeket hogyan cserélték ki.

A legtöbb adatot Grigorij Rodcsenkov szolgáltatta, aki "a moszkvai doppinglaboratórium vezetőjeként maga is részt vett az államilag szervezett doppingolásban, de 2015-ben elhagyta Oroszországot, és elég sok információt szivárogtatott már ki a rendszerről, ő fedte fel, hogy a titkosszolgálatok is részt vettek a tiszta minták célba juttatásában" – olvasható az Index cikkében.

Rodcsenkovról az orosz Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, Leonyid Tagacsev úgy nyilatkozott, hogy le kellene lőni, mint Sztálin idejében volt szokás. 

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 4.0/Kremlin.ru)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Rábaszott az ezredes a sompolygásra, hát most mindenki hibás rajtuk kívül ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.