Hősként ünneplik a spanyolok Sterbik Árpádot, miután férfi kézilabda-válogatottjuk megnyerte az Európa-bajnoki döntőt vasárnap este Zágrábban, a vajdasági születésű kapust pedig a mérkőzés legjobbjának (MVP) választották.

A spanyol csapat ötödik alkalommal szerepelt a kontinenstorna fináléjában, és négy vereség után először nyert – 29-23-ra legyőzte Svédország együttesét.

Sterbik csütörtök este csatlakozott a kerethez, miután Gonzalo Pérez de Vargas sérülése miatt szüksége volt rá a válogatottnak.

Hősként ünneplik Sterbik Árpádot a spanyolok

A spanyol válogatott tagjai a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság Spanyolország – Svédország döntő mérkőzése előtt Zágrábban 2018. január 28-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

"Otthon voltam, sörrel és sült krumplival a kezemben követtem néhány mérkőzést" – viccelődött a döntő után a 38 éves kapus, aki a világbajnok franciák elleni elődöntőben öt büntetőből hármat megfogott, vasárnap este pedig 38 százalékos hatékonysággal védett.

"Hallottam, hogy már nincsenek jegyek a döntőre, így ez maradt az egyetlen esélyem, hogy élőben láthassam a meccset" – sütött el egy újabb poént.

"Nem tudtam, hogyan és mennyit tudok segíteni a csapatnak, de végül jól ment"

- idézi az El País című lap a Bajnokok Ligája-címvédő macedón Vardar Szkopje játékosát.

Mint kifejtette, nagyon jól felkészültek a mérkőzésre, ennek ellenére az első félidőben nem teljesítettek az elvárt szinten. A szünet után éppen abban bíztak, hogy nem játszhatnak olyan rosszul a folytatásban is, mint korábban.

Szinte minden spanyol, szerb, norvég és dán tudósítást Sterbik fotójával illusztráltak, a legtöbbnek a címe is vele kapcsolatos, a szurkolók pedig a közösségi oldalakon számos alkalommal osztották meg a bravúros védéseit bemutató videót.

Kristian Kjelling, a norvég válogatott korábbi kiváló balátlövője a TV3 szakkommentátoraként úgy fogalmazott, Sterbik úgy védett, mintha 20 éves lenne.

"Hihetetlenül nagy játékos, olyan, mint egy szörny! Ezúttal óriási segítséget kapott a védelemtől" – mondta a dánok korábbi nagyszerű irányítója, Joachim Boldsen.

A finálé első félidejében a svédek kapusa, Mikael Appelgren remekelt, de a meccs után ő is Sterbiket dicsérte.

"Eleinte megtaláltuk a rést a kapuján, de a második félidő elején ezt könnyedén eltüntette, majd egyre jobban teljesített, végül elképesztően védett. Fantasztikus kapus, aki akkor a legjobb, amikor a leginkább szükség van rá. Ezért vált legendává"

- vélekedett Appelgren.

A 62 éves Claes Hellgren, a svédek korábbi nagyszerű hálóőre azt mondta: kalapot emel Sterbik fantasztikus teljesítménye előtt, és a világ legjobb kapusának nevezte.

A vajdasági Adáról származó kézilabdázó a jugoszláv válogatottal 1999-ben és 2001-ben is világbajnoki bronzérmes volt, 2008 óta azonban a spanyol nemzeti csapatban szerepel, amellyel 2013-ban világbajnok, 2011-ben bronzérmes, 2016-ban pedig Európa-bajnoki döntős volt.

A négyszeres BL-győztes kapus 2001 és 2004 között már volt a Veszprém játékosa, és idén nyáron visszatér a magyar klubhoz.

A német Rhein-Neckar Löwen beállója, Gedeon Guardiola úgy fogalmazott, megérdemelték a címet, mert nagyon nehéz volt az útjuk a csoportmérkőzések kezdetétől a döntőig, de hittek magukban.

"A végén a védelmünknek sikerült megállítania a svédeket, javult a támadójátékunk is, Sterbik Árpi pedig fantasztikusan teljesített, ami szintén sokat segített"

- értékelt Guardiola.

A győzelem egyben azt is jelenti, hogy a spanyolok kijutottak a jövő januári, német-dán közös rendezésű világbajnokságra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.