E-sportban, úgy látszik, még van keresnivalónk: szombat délután a magyar Gabinho (Szirtesi Gábor) a fináléig veretlenül menetelő lengyel Riptoreket legyőzve megnyerte a V4 Future Sports Festival FIFA-szekcióját a BOK Csarnokban, így kijutott a világbajnokságra, és bezsebelt 40 ezer eurót. Igen, ez 12 millió forint!

12 milliót nyert a FIFA-bajnokságon egy magyar srác

Fotó: Kecskeméti Gábor – Bors

Tulajdonképpen már csak az kellett volna, hogy a nézők rákezdjenek a „Ria, ria, Hungáriára”. Ám ennek híján is tisztára olyan volt a hangulat, mint egy valódi focimeccsen. Lelátó, kivetítő, kommentátor, több mint ezer néző, taps, kollektív felhördülés a helyzeteknél, és őrjöngés a gólnál. S pláne a magyar sikernél.

Magyarország első nemzetközi e-sport-rendezvényén 1 millió eurót (301 millió Ft) osztottak szét nyereményként, de nemcsak pénzügyileg volt döbbenetes a tető alá hozott fesztivál, hanem minden szinten. Csaknem ezer ember: technikus, biztonsági ember, hosztesz, operatőr, világító és szervező dolgozott a háromnapos bulin, ahol az érdeklődők megcsodálhatták a világ legjobb csapatait a négy játék (Counter Strike, League of legends, FIFA18, Clash Royal) négy platfomján (PC, Xbox, Ps4, mobil) küzdve.

12 milliót nyert a FIFA-bajnokságon egy magyar srác

Fotó: Kecskeméti Gábor – Bors

Öt nyelven közvetítették a meccseket az interneten keresztül, a helyszínen körülbelül tízezren voltak kíváncsiak a rendezvényre, a neten ennek sokszorosa volt a nézőszám. Volt kosztümös verseny, rengeteg kiállító, a játékfejlesztőtől a techcégen át az ajándéktárgyasig mindenféle, sőt, aki akart a Körcsarnokban falat is mászhatott.

"A játékosok, a partnerek és a látogatók részéről is rendkívül pozitív volt a fogadtatás. Távlati terveink között szerepel, hogy újabb, hasonló eseményeket rendezzünk, de addig is több játékban szeptembertől megszervezzük a hivatalos országos bajnokságot" – magyarázta Biró Ba­lázs főszervező, az Egymillióan az e-sportért egyesület vezetője.

A számítógépes játékok sportja ma még sokaknak totál újdonság, ám egyre-másra ismerik fel itthon is, mekkora potenciál rejlik benne, nem véletlen, hogy a ha­gyományos sportegyesületek is e-sport szakosztályokat indítanak. Sőt, ne csodálkozzunk, ha a jövőben az olimpia műsorán is helyet kap az e-sport. Merthogy máris megkezdődtek erről az egyeztetések.

(Borsonline.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.