Hosszú Katinka 200 méter háton a fináléba, 100 méter vegyesen pedig az elődöntőbe jutott csütörtökön a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok mellett először lépett tovább egy másik magyar is az előfutamokból, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson lett elődöntős.

Hosszú két számban is továbbjutott, Lobanovszkij szétúszással elődöntős

A 29 éves Hosszú előbb 100 méter vegyesen ugrott a medencébe, címvédőhöz és világcsúcstartóhoz méltó teljesítménnyel, 58.05 másodperccel, a második előtt közel egy másodperccel lépett tovább az elődöntőbe. Nem sokkal később 200 méter háton volt érdekelt, ugyancsak címvédőként és világcsúcstartóként, egy kifejezetten lassú futamban 2:03.96-os idővel csapott célba, s holtversenyben a hetedik idővel jutott az esti fináléba. Érdekesség, hogy a kilencedik ausztrál Minna Atherton – aki 100-on Hosszú mögött holtversenyben bronzérmes volt – csak két századdal maradt le, így a magyar versenyző "megúszott" egy szétúszást az oroszok tehetségével, Darija Usztyinovával.

"Lassan azért hozzászokom ehhez a tetőkérdéshez háton, viszont a vegyessel elégedett vagyok" – fogalmazott Hosszú, aki az első két napon három érmet nyert, 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón győzött, 100 méter háton pedig második lett.

Az előfutamok során magyarok közül elsőként Földházi Dávid állt rajtkőre 100 méter vegyesen, 53.67 másodperces idejével mindössze három századdal maradt le az elődöntőről, s így 17., visszalépés esetén első számú tartalék lett. "Leesett úszás közben az orrcsipeszem, talán pont ott volt az a három század. Ezzel együtt jól ment, sikerültek a fordulók is. Sajnálom, mert nagyon szerettem volna délután úszni" – nyilatkozta Földházi.

Telegdy Ádámnak egyfajta bemelegítés volt az 50 méter hát fő száma, a 200 előtt, s 25.03 másodperccel a 32. lett.

Férfi 50 méter gyorson 13 előfutamot rendeztek, Lobanovszkij Maxim a legnépesebb mezőnyt felvonultató számban 21.40 másodperccel idejével holtversenyben lett a 16., azaz szétúszásban kellett eldöntenie a görög Krisztian Kolomejevvel, melyikük ugorhat vízbe az esti programban. A "ráadásban" fej fej mellett haladt a két versenyző, Lobanovszkij végül három századdal hamarabb, 21.25-ös idővel nyúlt be. Mint elmondta, másodjára már jobban bemelegedett, ezért is úszott jobb időt, este pedig szeretné beverekedni magát a fináléba.

Horváth Dávid 200 méter mellen 2:07.49-es eredménnyel a 20. helyen fejezte be.

Az esti programban magyar idő szerint Hosszú 12.24 órakor úszik a 200 méter hát döntőjében, a 100 méter vegyes elődöntőjét pedig 13.06 órától rendezik. Lobanovszkij elődöntője 12.37 órakor kezdődik.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Roman Pilipe

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Te benned bíztunk elejitől fogva..hajrá Hosszú!
wagabund
Most ússza Hosszú a kétszáz hátat..baromi erős ellenfelekkel...

...Katinka csak a negyedik lett...
Micike
Ripost (tegnap 08:10 ; szerző Laki Irén): "Hosszú Ka­tinka olyat tolt Shane Tusup orra elé, hogy a pasi rög­tön össze­om­lik" A 400 m-es vegyes aranya után tolhatja Tusup orra elé a 200 m hát 4. helyét is, hátha a pasi tényleg azonnal összeomlik.
Hajrá újságírók krémje, hajrá Ripost, hajrá Laki Irén!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.