Nyolc hét múlva, július 29-én kezdődik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok, amelyet hivatalosan egy nappal később Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyit majd meg az Új Hidegkuti Nándor Stadionban – jelentette be Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Áder nyitja meg a zsidó olimpiát

Amint a játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson megtartott pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, az augusztus 7-éig tartó rendezvénysorozatra 40 országból 3000 résztvevő érkezik, köztük 2200 versenyző, s ez rekordrészvételnek számít a játékok 90 éves történetében. A sportolók 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat. Az akkreditációk alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke közölte: a legnagyobb a 297 fős német delegáció lesz, Magyarország szintén rekordszámú, 214 sportolóval képviselteti magát.

Hozzátette: közülük 56 junior, 84 felnőtt és 74 szenior korú sportoló lesz, akik összesen 15 sportágban állnak majd rajthoz. A legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kiemelte: a budapesti központú Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye lesz.

"A Maccabi Európa Játékok több mint sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben" – hangsúlyozta a sportvezető, aki beszélt arról is, hogy nemcsak európai zsidó sportolók vesznek a játékokon, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek versenyzők.

Kiemelte, hogy a résztvevőknek napi háromszori kóser étkezést biztosítanak, s ez összesen 78 ezer adag étel elkészítését jelenti. Kitért arra is, hogy a játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.

A szervezők az Orczy-kertben kialakítanak egy "Maccabi falut", itt tartják majd minden nap a díjkiosztókat, de lesznek itt kiállítások, koncertek és filmvetítések is.

Különleges helyszínen rendezik meg a félmaratont: a mezőny a Várkert Bazártól induló Budapest Night Runhoz és az azon részt vevő várhatóan több ezer futóhoz csatlakozik majd. A játékoknak lesz egy különleges versenyszáma is, az EMG Maccabi Men/Women, amely a triatlonhoz hasonló verseny: úszásból, kerékpározásból és félmaratoni futásból áll, amelyeket azonban, a triatlonnal ellentétben, három különböző napon tartanak majd meg.

Deutsch Tamás kifejtette, a kormánytól összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást kaptak a játékok előkészítésére és lebonyolítására, ez a költségek 85-90 százalékát fedezi, a hiányzó összeg a versenyzők nevezési díjából folyik be.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemfideszes
"Áder nyitja meg a zsidó olimpiát"... a fidesz hívek hangos zsidózása mellett...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
A @Csizmás Kond: azt írod: "..bazi nagy zsidó buli..."

Rosszul tudod, a sporteseményekkel kapcsolatban a játékok megszervezésére 2,1 milliárd az állam hozzájárulása, ami nem a zsidó zsebekbe vándorol, ahogy te és még sokan mások képzelik.

Ennél sokkal nagyobb bevételt hoznak az itt elköltött szállodai és étkezési összegek, a jegyek értékesítése, rengeteg turista érkezik. Ez kinek a bevétele?

A 30 milliár egy elkülönített összeg, amit sportlétesítmények létesítésére szánt a kormány. Az persze nem készült el, és nem is a Maccabi miatt kell, régi stadionokban lesz a verseny lebonyolítása. A stadion építése nem a Maccabi játékokra szükséges, egyébként is, az itt marad, senki nem viszi el az országból.

Azt is megszokhattuk már, hogy a kormány minden nagy költségvetésű sportlétesítményt két-háromszorosan túláraz, az mindig a kormány, a kivitelező, a tervező, és a kapcsolatos személyek zsíros üzlete. Ráadásul, ebben az esetben lehet még egy kicsit szidni a zsidókat is, ez is benne van a "buliban". Akkor meg, miért ne mondjanak nagyot?
Eriksson
@Csizmás Kond: @Shikari: Semmilyen sportesemény esetén nem ellenőrzik, hogy a résztvevő sportoló zsidó-e vagy se. Mert az úgy természetes. Gondolom a Maccabin nem zsidó nem vehet részt.

Viszont Izrael minden EB sporteseményen részt vesz, holott nem is európai ország.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: Tudom Rózsika tudom...direkt azért rendezik itt és nem "otthon ", hogy adakozhassanak...mert ez az ők szokása...
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Nincs szó adakozásról senki részéről, a szolgáltatások igénybevétele a rendező tagországban érvényesül (étterem, szálloda, kulturális programok és múzeumi látogatások bevételei).

Nem direkt rendezik itt, ahogy írod, hanem erre is pályáznak az országok:

"A 2015-ös berlini játékokat követően, a 2019-es játékok lebonyolításáért versengve, az utolsó körben állva maradt kandidálóként, Bázel és Budapest nyújtott be pályázatot."

hu.wikipedia.org/wiki/2019-es_Maccabi_Játékok
CsipkeRózsa
@Eriksson: Egy kis olvasnivaló, ha érdekel:

A Maccabi Játékok története

hu.wikipedia.org/wiki/Maccabi_Játékok
Eriksson
@CsipkeRózsa: A wikicikknek a lényege ugyanaz, amit leírtam tegnap 21:40-kor. Ám ha kizárólag Izraelben kerülne megrendezésre a Maccabi Játékok, senkinek semmi megjegyzése nem lehetne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.