Az alapszabály módosítása mellett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén megválasztották az ötkarikás szervezet etikai bizottságát és bemutatták a Magyar Csapat új arculatát is.

Furcsa logóval vág neki Tokiónak a magyar olimpiai csapat
Fotó: Facebook/Magyar Olimpiai Csapat

A MOB honlapján olvasható beszámoló szerint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az olimpiát megelőző esztendő mindig kiemelt jelentőségű a sportéletben, méltatta az idei eredményeket és beszélt arról is, hogy

a kormány többletforrást ad a felkészüléshez, és támogatásáról biztosítja a Tokióra készülő sportolókat, sportszakembereket.

Az első napirendi pontban Kulcsár Krisztián az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről számolt be. A MOB elnöke kifejtette, hogy az idei év "olimpiai vonatkozású" világbajnoki eredményei – a 8 arany, 4 ezüst és 3 bronz – biztatóak. A sportvezető elismeréssel beszélt a hazai rendezésű vb-kről, az Európa Játékokról, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról és a Strand Világjátékokról – ezeken összesen 241 magyar sportoló vett részt.

Beszélt arról is, hogy Tokióban a rióihoz hasonló méretű csapatra számít a MOB – a mintegy 160 fős létszám függ a kvalifikációt szerző csapatsportoktól – és közel 13 éremre. Megjegyezte, hogy

az ország jelenleg 58 kvótával rendelkezik, ez a szám pedig majdnem megegyezik a négy évvel ezelőtti állapottal.

A MOB alapszabálya mellett – amely újdonságként a független etikai bizottság létrehozását, annak működését, és feladatait is magában foglalja – a felügyelő bizottság ügyrendje is változott. Vékássy Bálint, a MOB főtitkára azt mondta, a változtatásokra kettős célból volt szükség: egyrészt az önálló etikai bizottság létrehozása miatt, másrészt a szervezeti és működési szabályzattal való harmónia okán.

"Az alapszabály módosításának mai elfogadásával felállhat végre az önálló etikai bizottságunk. Azzal a szándékkal fogtunk hozzá összeállításának, hogy egy olyan, megkérdőjelezhetetlen hitelességű testület álljon föl, amelynek nem minden tagja kötődik a sporthoz, és amelyik kötődik, az is szemrebbenés nélkül meszelje el a MOB elnökét is, ha egy ügy úgy kívánja"

- fogalmazott a MOB elnöke.

A közgyűlés – az elnökség javaslata alapján – az etikai bizottság tagjává választotta Beck Györgyöt (vízilabdázó, üzletember, sportvezető), Csák Jánost (közgazdász), Császári Attilát (úszó olimpikon, öttusázó, sportvezető, sportdiplomata), Hardy Ilonát (jogász, értékpapír-szakértő, üzletasszony), Kolbenheyer Zsuzsannát (sportvezető, ügyvéd, korábbi válogatott jégkorongozó), Sótonyi Pétert (Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja) és Vizi E. Szilvesztert (orvos, farmakológus, felfedező, az agy, az idegrendszer kutatója, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja).

Vékássy Bálint bemutatta

a Magyar Csapat új arculatát, annak elemeit, a kereskedelmi (csapat)logót, a "Magyarock"-at, valamint a "Mi vagyunk" szlogent.

A sportvezető beszélt a közel 200 fős Magyar Csapat, mint "elitklub" létrehozásáról, annak kritériumrendszeréről.

A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány tevékenységét Szalay-Berzeviczy Attila elnök, a MOB elnökének stratégiai tanácsadója ismertette.

"A BOM szorosan együtt él velünk, egy remek ügyet visznek, kicsit terhet is levéve rólunk, úgyhogy alkalmankénti beszámolóira ugyanúgy számíthattok majd, mint ahogy a bizottságokéra és a Magyar Olimpiai Akadémiáéra is"

- jegyezte meg Kulcsár Krisztián.

Szalay-Berzeviczy Attila a kettős karrierprogramról beszélt, melyet az üzleti élet prominensei, jelentős vállalatok támogatnak az alapítványon keresztül.

"Hat év alatt 110 sportoló összesen 85 millió forint támogatást kapott, ez 72 diploma megszületését segítette. Jelenleg 36 ösztöndíjasunk van, és reméljük, jövőre az olimpián legalább öt sportolónk fog versenyezni, olyanok, mint például Péni István sportlövő."

- mondta.

Döntés született a sportolók, az őket segítő szakemberek olimpiai eseményekre történő nevezése és akkreditációja minimumkövetelményeinek elfogadásáról is. Ennek értelmében például a tokiói olimpiára a MOB akkor nevezi be a kvalifikációt szerző sportolót, ha a következő kritériumok egységesen teljesülnek: negatív doppingvizsgálati eredmény (a megnyitót megelőző 365 napban 4 darab negatív doppingvizsgálati eredmény, ezekből legalább 2 darab az olimpia évében, legalább 1 darab az olimpiát megelőző évben); az olimpiai esemény nyitóünnepségét megelőző 100 napban 1 darab negatív drogteszt eredmény; doppingellenes tájékoztatón való részvétel; sportolói szerződés aláírása; alkalmasság megállapítása, részvétel az Országos Sportegészségügyi Intézet szűrővizsgálatán; büntetlen előélet, valamint a sportoló nem áll fegyelmi- vagy doppingeljárás eredményeként jogerős eltiltás hatálya alatt.

A közgyűlésen elfogadták a hazai sportesemények megrendezésével kapcsolatos állásfoglalást. Elhangzott: a MOB feladatának tekinti, hogy szakmailag, erkölcsileg és lehetőségei keretén belül anyagilag is támogassa az olimpiai sportági szakszövetségeket abban, hogy nemzetközi események megrendezésére pályázzanak, valamint, hogy az elnyert eseményeket sikeresen megrendezzék.

A "Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja" címet adományoztak Faragó Juditnak (asztaliteniszező, sportdiplomata, a hazai szövetség egykori főtitkára, a nemzetközi szövetség volt vezérigazgatója, korábbi MOB elnökségi tag), Kunszt Gábornak (atléta, szakedző, testnevelő, sportvezető, a BHSE korábbi elnöke) és Regőczy Krisztinának (olimpiai ezüstérmes jégtáncos, műkorcsolyázó, edző, sportvezető, korábbi MOB elnökségi tag).

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Egyszerűen azt nem értem, hogy a nagy ,,nemzetiesség-hazafiasság" mellett, hogy lehet egy olimpiára egy ilyen elbaszott logót, szöveget készíttetni Magyarországnak. Felháborító, hogy egy ideig épeszűnek hitt emberek nem gondolkodnak. (persze, ha lenne mivel...)
Most már tényleg el kell küldeni ezt a degenerált, országimázst romboló bagázst a 3.14csába zavarni, mert ha továbbra is itt rontják a levegőt akkor tényleg a világ leghülyébb országa/népe leszünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Sör mellett szoktunk ilyen szójátékokkal viccelődni.
nevemnick
Egyszerűen azt nem értem, hogy a nagy ,,nemzetiesség-hazafiasság" mellett, hogy lehet egy olimpiára egy ilyen elbaszott logót, szöveget készíttetni Magyarországnak. Felháborító, hogy egy ideig épeszűnek hitt emberek nem gondolkodnak. (persze, ha lenne mivel...)
Most már tényleg el kell küldeni ezt a degenerált, országimázst romboló bagázst a 3.14csába zavarni, mert ha továbbra is itt rontják a levegőt akkor tényleg a világ leghülyébb országa/népe leszünk.
szép új világ
Nem tudom ki a "szerzője" logónak és mennyit fizettek érte, de a linken szereplő logónak elég volt a közepét kiradírozni és a bal oldalit pirosra átszínezni - és láss csodát kész az olimpiai logó...
Nessy
Valamikor a plakátokat, logókat művészek tervezték, ma jó barátok! A szellemi és művészi színvonal a Marianna árokban keresendő. Az ára viszont az egekben.
Nyírfa
Ezzel mit üzen a MOB a világnak? Magyarock, meg Mi vagyunk? Mik? Kik? Ja, magyarock, hülyék gyülekezete. Rajtuk fog röhögni az összes olimpikon, néző és rendező. Jaj, de jó lesz.
Ez ám az elit klub!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.