Siti Beáta másodedző szerint három-négy edzés hiányzott ahhoz, hogy a magyar női kézilabda-válogatott megfelelő ritmusban tudjon játszani a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyen 14. helyezettként zárt.

Női kézilabda-vb: Siti Beáta: három-négy edzés hiányzott

A magyar csapat előbb Szöulban részt vett egy felkészülési tornán, majd a világbajnokság csoportkörében legyőzte Kazahsztánt és Szenegált, viszont kikapott Spanyolországtól, Montenegrótól és Romániától, így nem jutott a középdöntőbe. Az alsóházi rájátszásban az Argentína elleni sikert a Franciaországgal szembeni vereség követte, így a válogatott a tervezettnél hamarabb, már kedden hazaindult Magyarországra.

Siti Beáta elmondta, nehezebb volt a felkészülésük, mert az időeltolódás miatt minél előbb ki akartak utazni Ázsiába, ám az átállás miatt kevesebb kézilabdás edzést tudtak tartani. Értékelése szerint ennek a három-négy gyakorlásnak a hiánya a játékuk ritmusán látható is volt a mérkőzéseken. Hozzátette, hogy amikor Európában rendezik a téli világversenyt, az ottani felkészülési torna sokkal ideálisabb elegye az edzésnek és a versenyhelyzet gyakorlásának.

"Klubszinten naponta, hetente gyakorolnak egy játékrendszert, de Kim Rasmussen fejében van egy másik játékrendszer, és nem biztos, hogy ez utóbbi úgy visszajön a mérkőzéseken előforduló stresszhelyzetben, ahogyan kellene, mivel nem volt elég gyakorlásunk és elég meccshelyzetünk" – nyilatkozta a szövetségi kapitány segítője.

Siti úgy fogalmazott, hogy a rendszert az emberek működtetik azzal, amit meg tudnak valósítani, de nem biztos, hogy a dán edző által alkalmazott játékrendszer megfelelően be tudott épülni erre a világversenyre.

Hangsúlyozta, a tapasztalt játékosok és a szakmai stáb tagjai is maximálisan támogatták a tehetséges fiatalokat abban, hogy lelkileg erősek maradjanak, de a rutinosabb kézilabdázók is nehéz élethelyzetbe kerültek, hiszen komoly harcot kellett vívniuk magukkal, hogy javuljon a teljesítményük.

"Mi abban tudunk segíteni, hogy megpróbáljuk egyszerűsíteni a játékot, és támogatjuk őket" – magyarázta.

A világbajnokság előtt a szakmabeliek többsége kimondottan jó szereplést várt a csapattól, a szövetségi kapitány is optimistán nyilatkozott, a játékosok pedig az elődöntőbe jutást sem tartották lehetetlennek. Ezt számos pozitív körülmény, illetve a tavalyi Európa-bajnokságon mutatott jó játék is erősítette. A magyar szövetség elvárása a legjobb hét közé kerülés, vagyis az olimpiai selejtezőtornára jutás volt.

A korábbi 135-szörös válogatott Siti rávilágított, hogy a kötelező feladatok mindig nehezebben teljesíthetők, ilyenkor nagyobb teher van az emberen. Utólag úgy tűnik számára, hogy túlzottan nagy teher volt a kvalifikációval kapcsolatos elvárás, ezt nem tudták jól kezelni, pedig mindegyiküknek az olimpiára jutás az álma.

"Lehet, ha egy kicsit kevesebbszer hangzik el, vagy nem ez kerül a fókuszba, akkor másként történik, de feltételes mód nem létezik ebben a formában" – vélekedett.

A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon. Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

Siti Beáta szerint a vártnál rosszabb szereplés ellenére mindenki tanulhat ebből a világbajnokságból, ha jól dolgozza fel. Mint kifejtette, számos játékhelyzettel találkoztak a játékosok, és tapasztalhatták: létkérdés, hogyan kezelik a sikert és a kudarcot.

A válogatottban egy ilyen világversenyen szinte a legfontosabb dolog, hogy nincs idő rágódni a történteken. Nemcsak egyik napról a másikra, hanem a pályán, a hatvan perc alatt is. Látom a fiatalokon, hogy egy kimaradt lövést követően még a következő védekezés során is azzal foglalkoznak, miért hibáztak, de erre nincs idő

- nyilatkozta az egykori világklasszis irányító.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Főlökött
"három-négy edzés hiányzott ahhoz, hogy a magyar női kézilabda-válogatott megfelelő ritmusban tudjon játszani " -> a nagy és felesleges duma...hasbaakasztás a köbön.

Már elnézést, de felvetődött bennem hogy nincs Magyarországon egy normális csapatkapitány - vezetőedző ? Mármint Magyar !!! Dehogynem lenne ! Még Hölgyben is !! Pl.: Szabó Edina.

Nem lehetne összehozni egy ütős csapatot ? Dehogynem, mivel olyan játékosaink vannak, akikkel lehetne, de a mostani - állítólagos vezetés erre alkalmatlan lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.