Egy moszkvai laborban manipulálták a teszteket.

Döbbenet: 145 sportoló doppingtesztjével csaltak az oroszok

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megállapítása szerint 298 orosz sportolóból 145-nek a doppingmintáját manipulálták a moszkvai laboratóriumban.

A WADA azután tette közzé vizsgálatának eredményét, hogy szakértői befejezték a labor adatbázisának ellenőrzését. Az orosz fél hosszas huzavonát követően a tavalyi év elején adta át a nemzetközi ügynökségnek orosz sportolók 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatait. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a WADA igent mondjon az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) megnyirbált jogainak helyreállítására.

A WADA vezetőtestülete decemberben határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, és hozott olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A moszkvai labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

A manipulációról árulkodó adatokat a WADA 28 – a csütörtöki jelentésben meg nem nevezett – nemzetközi sportági szövetségnek küldte el.

„Ez volt a doppingellenes küzdelem történetének legbonyolultabb vizsgálata, amely több ezer mintát, több száz sportolót érint” – nyilatkozta Vitold Banka, a WADA elnöke.

Forrás: MTI/Blikk

Kép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
a csalás mértékegysége a volt szovjetunio...
Rockxy
a zorbán intézte.
kimindzsongunnak is ő falaz, mer szabad kőműves.
Rockxy
ez akkora döbbenet, hogy az emberiség 90 százaléka leszarja, a többiek meg csak főnek a mérgükbe.
Gyütt Mönt
Ott is olyan "rendszerváltás" volt, mint mifelénk.
Csizmás Kond
Szerintem aki doppingolva űz bárminemű tevákenységet, pl sportol, az nem sportoló. A sport egy testedzés és annak összemérése másokéval nem az hogy különböző direkt arra a célra kidolgozoztt serkentőszerek hatása mit tud kihozni az illetőből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.