Új futballkultúra megteremtése a célja Barczi Róbertnek, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sportigazgatójának.

MLSZ: a labdarúgás a társadalom tükörképe
Fotó: M4Sport (a pályára özönló szurkolók megpróbálják letépni a mezt az NBI-ből kiesett Debrecen játékosairól)

Az MLSZ korábbi versenyigazgatóját májusban nevezték ki a posztra, nyolc területért, az utánpótlás-válogatottak mellett az edzőképzésért, a nem edzőként dolgozó futballszakemberek képzéséért, klubfejlesztésért, a sporttudományért, a futsalért, a női szakágért és a grassroots programért felel majd.

Az M4 Sportnak adott interjúban Barczi Róbert kiemelte, külföldön szerzett tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a hat-nyolc éves magyar gyerekek semmivel sem rosszabb alapképességűek, mint európai társaik. Az, hogy a végén, a 19-20-21 éves játékosoknál problémák jelentkeznek, azt jelenti, hogy a rendszer a köztes 10-15 év alatt nem tökéletesen működik. A sportigazgató szerint

három területen kell fejlődni, a kiválasztásban, a képzésben, illetve a felnőtt csapatokba való beépítésben.

Kiemelte, az MLSZ-nek határozott elképzelései vannak arról, miképpen segítse majd ezeken a területeken a klubokat, mivel az igazi munkát az egyesületek végzik el.

"Egy új futballkultúrát akarunk megteremteni, a labdarúgás a társadalom tükörképe"

- hangsúlyozta Barczi Róbert.

Az MLSZ sportigazgatója konkrétumokkal is szolgált: a kiválasztással kapcsolatban hangsúlyozta a Bozsik-program eredményességét abban a tekintetben, hogy nagy létszámú tornákat bonyolítottak le, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a nagyobb klubok ezeken az eseményeken kevésbé képviseltették magukat, így a felfelé irányuló áramlás nem történt meg. Éppen ezért a tervek szerint a nagyobb egyesületek szervezik majd a tornákat, vagyis meglesz a kapcsolat, szem előtt lesznek a kisebb klubok játékosai.

A képzésről szólva Barczi Róbert kifejtette, a céljuk, hogy az eddiginél interaktívabb legyen az oktatás, jobban be szeretnék vonni a folyamatba az edzőket. Hozzátette, hisz a mentorprogramban is, ami nagy segítséget jelenthet majd az elméleti tudás gyakorlatba való átültetésénél.

Megjegyezte, a Dárdai Pál, Lőw Zsolt és Szabics Imre által korábban összeállított program hasonló megállapításokat fogalmazott meg. Hangsúlyozta, hogy az alapelvekkel teljes mértékben egyetért, ezeket szeretnék kibontani.

"Nagyon-nagyon fontosnak tartom ennek a generációnak a véleményét, külföldi tapasztalattal rendelkező hiteles szakemberekről van szó, egyfajta kontrollként tekintek rájuk, és minden egyes nagyobb fajsúlyú döntést szeretnék velük leegyeztetni és úgy bevinni az elnökség elé"

- tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy Fehér Csabát kérte fel az utánpótlás-válogatottak vezetőjévé, aki egy rendkívül profi mentalitású szakember.

"Viszont mint minden új embernek, neki is szüksége van mentorra, ezért Róth Antal sportigazgató-helyettesként elsősorban az ő területét fogja felügyelni" – mondta.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az MLSZ pedig a kormánypárt tükörképe.
Nessy
Ajaj! Inkább ne nézzen tükörbe a társadalom,mert amit ott lát, az siralmas!
Azért ha arányaiban is annyit költenének a "társadalomra", és annak tagjaira, mint a focira és a focistákra, lehet, hogy mi jobban néznénk ki!
kereső
Tényleg B+?? Akkor, ha a magyar társadalom úgy teljesitene, mint ti a fociban, éhen döglenétek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.