Elrendelte nyolc ember letartóztatását a Kecskeméti Járásbíróság, mert a gyanú szerint egy szegedi bűnszervezet tagjaiként öt éven keresztül, fiktív számlázással több mint negyedmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek – tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön az MTI-t.

Negyedmilliárdos áfacsalással gyanúsított bűnszervezet tagjait tartóztatták le

A megalapozott gyanú szerint az érintettek 2013 és 2017 között olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek az volt a célja, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az áfafizetési kötelezettségét. Ennek érdekében az egyik szegedi férfihez köthető cég hamis számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyeket kizárólag fiktív számlák kiállítására alapítottak, szórólapterjesztést nem is végeztek. Ezek a cégek olyan alvállalkozókat vontak be, akik vagy nem tettek áfabevallást vagy a bevallott adót nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezésére a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

A bűnszervezet tagjainak letartóztatását indítványozó Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség azt közölte, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a költségvetést érő vagyoni hátrány meghaladja a 250 millió forintot, és a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy hárommillió forint adótartammal.

A főügyészség a gyanúsítottak letartóztatását szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye – és ténye – miatt indítványozta. A bűnszervezet egyes tagjai ugyanis, miután tudomást szereztek az eljárásról, bizonyítékokat próbáltak meg eltüntetni, volt, akit vallomása megváltoztatására próbáltak rábírni, és terhelő adatokat tartalmazó adathordozót akartak hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni – közölték.

A Kecskeméti Járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított hét férfi letartóztatását a jelenlétük biztosítása és a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében rendelte el, közülük két büntetett előéletű gyanúsított esetében pedig a bűnismétlés veszélyét is megállapította. Egy ember letartóztatását pedig – mivel őt nem gyanúsítják azzal, hogy részt vett a bűnszervezet működtetésében – a konspiráció és a bűnismétlés megakadályozása érdekében rendelte el.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak és a védők fellebbeztek ellene.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a gyanúsítottakat kedden, egy összehangolt akcióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya a megyei főügyészség által irányított nyomozásban állította elő.

Az Origo kedden azt írta, hogy több száz millió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Mártont, az Összefogás Szegedért Egyesület egyik önkormányzati képviselőjét, aki a cikk szerint Botka László polgármester legszűkebb köréhez tartozik, család- és szociálpolitikáért, valamint sportért felelős tanácsnok, és a 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében.

A szegedi önkormányzat szintén kedden azt közölte, hogy megdöbbenve értesültek Joób Márton ügyéről, amelyről semmilyen ismeretük nem volt, és annak "semmi köze nincs a képviselői munkájához". Közleményükben hozzátették: remélik, hogy "a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alól".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@division: Csőlátás, mindig az a fránya csőlátás. Szent Orbán barátai nem jutnak eszedbe? Pl. Lölö, Gruevszki, Pharaon és Farkas Flóri stb.
Giovanni Alba
@division: Ja igen, amikor fideszes kerül gyanúba, egyből felhangzik a csaholó kórus, hogy de hiszen a szocik is loptak. Most, hogy Botka köreiből kerül ki a gyanúsított (gyanúsított, mert még nem volt nyomozás, vádemelés, tárgyalás és ítélet) akkor valahogy nem hallom a kórust, hogy jó, jó, szoci a bárányka, no de a fideszesek is követtek el ezt-azt. Eltetted emlékbe a képet, amit T. István nagykorú készített saját magáról a lopott traktorral és a lopott fával? Elment fát vágni a szentem a más birtokára.
division
@Giovanni Alba: A csaholó kórus akkor szokott megjelenni, amikor Fideszes kerül gyanúba. Tisztában vagyok azzal, hogy mi zajlik Fideszes berkekben is olykor, de szegény ellenzéket ugye mindig csak rágalmazzák a csúnya Fideszesek...
Giovanni Alba
@division: Ejnye már. Hozzászólásod alapján nem lehetsz annyira szűklátókörű, mint most mutatod. Beindítottad a szerecsenmosdatást a relativizálással. Hogy mi zajlik fideszes berkekben és olykor? Folyamatos csalás, lopás. Illetve szerintük nem csalás, nem lopás, egyszerűen elveszítette közpénz jellegét. Ezt az embert meg fogják hurcolni, de nem az elsikkasztott összeg nagysága miatt, hanem lehet lobogtatni, mint egy zászlót, szoci, a patás ördög közeléből! Mi a véleményed matolcsy szoborállítási ötletéről? A Magyar Nemzeti Bank kié? A magyar nemzeté, népé, országé? Vagy matolcsyé? Kinek tartozik számadással a bank elnöke, amikor a nyereséget elmebeteg ötletekre használja fel? Fideszes berkekben olykor multimilliárdos lehet egy falusi gázszerelő, nem tehetsége okán (pedig okosabb, mint Zuckerberg) hanem jókor volt jó helyen. Veszteséges vállalkozásai ellenére meredeken nő a nevén lévő vagyon. A szállodái milliárdos állami támogatást kapnak. Nem furcsa ez egy kicsit? És ez nem olykor történik, hanem évek óta folyamatosan, a törvényesség hazai őreinek orra előtt, de nincsen itt kérem semmi látnivaló. A hatalmi ágak függetlenségének jegyében a miniszterelnök vidáman elröhögcsél a legfőbb ügyésszel, hiszen egy alomból valók. A köztársaság elnöke pedig hihetetlenül önálló és független, higgyünk neki és ne a kollégiumi társainak, meg azoknak, akikkel együtt alapított egy ... izé, hogy is mondjam csak, egy olyan politikai pártot, melynek nevében szerepel a fiatal és a demokrata. Kaptam egyszer egy kérdőívet a fidesztől, megkérdezték benne, mi volt az az intézkedésük, ami a legkevésbé tetszett. Megmondtam őszintén hogy az, amikor eltörölték a korhatárt. Ugyanis a nagyméltóságú ősfideszesek vészesen megközelítették azt a korlátot, melyet korábban ők maguk állítottak. Hogy ne kelljen betartaniuk a saját maguk által írt alapszabály egyik alapvető rendelkezését, az azóta már megszokott eszközhöz nyúltak, megváltoztatták a szabályt. Szerintem ez gerinctelenség, viszont nem küldtek több...
division
@Giovanni Alba: Ilyen a politika. Azt hiszed, máshol nem ez van? Valahol persze engem is bosszant, hogy amíg nekem például mindig meg kellett dolgozzam azért, hogy jól éljek, addig mások a semmiből lettek milliárdosok 4 év alatt, de őszintén szólva sosem tudott annyira azért érdekelni, hogy ebbe belebolonduljak. Én nagyon komoly pénzeket keresek a munkámmal, és imádom is csinálni, így nem érdekel annyira a dolog. Nekem van teszem fel két autóm, 2 házam, két nyaralóm, 2 jachtom, két úszómedencém, stb, a másiknak meg van mindenből a duplája, triplája? Nem izgat annyira. Jókor volt jó helyen? Igen. Ez sokszor van így. Az én gyerekeim is jó helyre születtek, mindenük megvan, meg is lesz, akkor most őket is bántani kellene majd ezért, mint Orbán most született unokáját? Már van olyan egyén, aki kiirtaná őt is családostul. Tudod, inkább tíz Mészáros vagy Orbán, mint egy ilyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.