Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor extrémsportoló, hogy egy speciális szörfdeszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

Rakonczay Gábor nekivágott: állva evezné át az óceánt
Fotó: Facebook/Rakonczay Expedíciók 

A kétszeres Guinness-rekorder a közösségi oldalán közvetített videoüzenetében elmondta: mivel a szigeten reggel 6 óráig van érvényben a kijárási korlátozás, ezért Pasito Blanco kikötőjéből nem sokkal ezután vágott neki az Antiguáig tartó 5200 kilométeres távnak.

Tájékoztatása szerint a sötétség ellenére egész sok magyar ment ki a kikötőbe, hogy jelen legyen az indulásnál.

"Az időjárás szuper, van egy gyenge légáramlat, amely segít eltávolodni a szigettől. Várhatóan vasárnap délután érek majd olyan távolságra, ahonnan már nehéz lenne visszafelé haladni"

- fogalmazott Rakonczay. Hozzátette, az időjárás-előrejelzés alapján napokig stabil északi-északkeleti szél várható, amely később majd keletiessé válik, így sokkal könnyebb lesz a kitűzött cél felé haladnia.

A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül próbálja meg teljesíteni a különleges expedíciót, amelyet 55-65 naposra tervez. Elmondása alapján naponta átlagban 80 kilométert szeretne megtenni. Kommunikációs eszközként két műholdas telefon és három nyomkövető segíti, ezen kívül víztisztító, valamint vészhelyzet esetére egy mentőtutaj is a rendelkezésére áll, akár egy hónapra elegendő élelemmel.

Gábor ma reggel elindult a Kanári-szigetekről. 5200 km-es út vár rá, az Atlanti óceánon keresztül egészen Antiguáig....

Közzétette: Rakonczay Expedíciók – 2021. január 10., vasárnap

Bevallotta, hogy az indulás előtt volt benne egy kis izgalom, a cápáktól és a bálnáktól nem fél, inkább attól tart, hogy az indulása előtt néhány nappal egy nagyobb méretű kardhal átszúrta az egyik evezőshajó hasát, mert bálnának nézte, és a hal szigonya harminc centire behatolt a hajó kabinjába.

Rakonczay Gábor az első olyan hajós lehet a világon, akinek állva, hajtott szörfdeszkával sikerül áteveznie az Atlanti-óceánt.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nekem erről a túráról a másik, hasonlóan fontos jutott eszembe. Ez legalább annyira hasznos és biztosan saját zsebből fizetett kirándulás, mint a sivatagi autókázás. Amit sikerül 2-3 nap alatt be is fejezni.
Árulja el egy illetékes, hogy ez mennyi közpénz ablakon való kidobásával jár együtt? Mert (és különösen a mostani helyzetben) ez egy roppant fontos cél, aminek, ugyebár, minden fillérje a zemberek érdekében fog hasznosulni. És abszolút semmi oka nem volt egy ember passziójának kielégítése a célja?
Sámannus
@namihami: Valószínű a védekezési alap biztosítja neki a költséget, mert így biztosan nem kapja el a vírust, de másnak sem tudja átadni.
Terápiás módszernek sem utolsó mert itt nem lehet ágynak dőlni.
namihami
@Sámannus: Akkor nosza. Vagyunk még 9,5 millióan. A hely is szép. És a Tiborcz/Orbán család félkézzel képes finanszírozni a védekezés ilyen formájához szükséges összeget.
namihami
@Szeparepa2: És a magánszponzor pénze nem a közpénzbe való be nem fizetésből adódik? Az, amit kineveznek pl. TAO-nak, az egyébiránt a közcélokra be NEM fizetett adóalapból van kivonva. Mint írtam, szeresse, fizesse, támogassa---de az utolsó befizetendő adófillér UTÁN. Az már a saját pénze, saját jövedelme. De amit TAO és hasonlók címén nem ad be, az a Tied, enyém, mienk LENNE.
Abból van TB, nyugdíj, közüzem és minden egyéb, itt fel nem sorolt.
Ezek a passziók nem a közt, pusztán egy réteg szórakozását szolgálják.
Sámannus
@Szeparepa2: Tévedsz, mert Rakonczai őse részt vett a Pozsonyi csatában, és a búvár osztagot vezette, akik meglékelték a csehek hajóit. Ennek a legendás hősnek az utóda azon a napon cápauszony levest kajol a bográcsából, ha megtámaggyák.
Lepényleső
...hacsak az óceán nem rakoncátlankodik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.