Ahogy arról már korábban beszámoltunk, először hajóval próbálták kimenteni Rakonczay-t az óceánból, de végül helikoptert kellett bevetni, a történtekről élő videóban számolt be. Élő videóban számolt be megpróbáltatásairól az Atlanti-óceánból kimentett Rakonczay

A blikk.hu összefoglalója szerint a magyar extrémsportoló hat nappal az indulás után döntött úgy, hogy befejezi kísérletét, amelyet a maga tervezte és építette, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű SUP-deszkával akart végrehajtani a Kanári-szigetektől indulva, teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül átevezve az Atlanti-óceánt.

A világon ő lett volna az első, aki ilyen próbát sikerrel teljesít kabin nélküli vízi járművel. A kísérletet azonban meg kellett szakítania, mentőhelikopter szállította Tenerifére, mert teljesen átfagyott, és életveszélybe került. Rakonczay az expedíció Facebook-oldalán jelentekezett élő videóval, és elárult pár durva részletet a mentőakcióról.

A kudarc ellenére az extrémsportoló elmondta, hogy nem csalódott:

"Örülök, hogy megvagyok. Tizennégy éve csinálom ezeket a vállalkozásokat, biztosan vannak most olyan ellendrukkerek, akik örülnek (...) Egy olyan szituációból sikerült kijönnöm, ami után örülök, hogy megmaradtam. Hat napig eveztem.... Jól haladtam, jó volt a sebességem is. Sajnos elég hamar átáztam, de pontosan tudtam, hogy ez vár rám."

Az első nap egyáltalán nem tudott aludni, és később is csak nagyon keveset. Az alvás alatt folyamatosan becsaptak a hullámok, és az átázott ruhája miatt kezdett kihűlni. Hallucinációi voltak, és a negyedik éjszakán már melegnek érezte a vizet, amikor a hajó megdőlt. Arra gondolt, milyen jó lenne megszabadulni a ruháitól, és elkezdett beleereszkedni a 16 fokos vízbe, de szerencsére az agya bekapcsolt az utolsó pillanatban.

"Akkor már tudtam, hogy nem teljesen oké a dolog"

- fogalmazott Rakonczay, aki rádöbbent, hogy fizikailag ezt már nem lehet tovább bírni, elment a határig. Eldöntötte, hogy mentést kér, és ott hagyja a hajót, amit maga épített.

"Otthagysz egy álmot, a rengeteg ember támogatását, hitét, hogy megyünk előre, csináljuk"

- magyarázta a sportoló, akiért három órával később meg is érkezett egy hajó, de a szakadó esőben nem vették észre. Amikor mégis sikerült megközelíteni a SUP-ot, a nagy hullámok miatt nem sikerült kimenteni az ekkorra már teljesen átfagyott Rakonczayt. Ezért döntöttek úgy, hogy mentőhelikoptert vetnek be.

A hajós úgy érzi, soha többé nem vág bele ilyen kockázatos kalandba, és talán az ultrafutásnál marad.

"Ilyen veszélyfaktorral bíró dolgot nem hiszem, hogy fogok csinálni a jövőben. Fontosnak éreztem, hogy feszegessem a határaimat, de most úgy érzem, itt a vége".

(Blikk.hu)

(Kép: Rakonczay Expedíciók Facebook oldal)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.