Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat.

Gyorsaságimotoros-vb: Kósa Lajos szerint országimázs szempontjából nincs jobb befektetés a MotoGP-nél
Fotó: Pixabay

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója és Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a kelet-magyarországi térség országgyűlési képviselője elmondta, az új versenypálya tervpályázata már zajlik, ennek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye, aztán a tervezés következik, és az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

Országimázs szempontjából ennek a versenynek a megrendezése jobb befektetés, mint bármi más, mert ezzel egy kelet-magyarországi helyszínre és térségre tudjuk felhívni a világ figyelmét

- tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve, hogy a MotoGP a világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága, a versenyek helyszínein pedig 100-150 ezres nézősereg van jelen.

A pálya megépülése gazdasági fejlődést is húz maga után, mert az ilyen létesítmények meglétét igénylik a motorsporttal és a motorozással kapcsolatos technikai fejlesztések, a mobilitással foglalkozó iparágak

- fogalmazott a politikus, és hozzátette, arra is számítanak, hogy a motorozást, mint városi közlekedési formát, is sikerül ezzel népszerűsíteni.

Gyorsaságimotoros-vb: Kósa Lajos szerint országimázs szempontjából nincs jobb befektetés a MotoGP-nél

Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports közötti megállapodás aláírása után az ITM-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. március 4-én. A megállapodás értelmében Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat. MTI/Kovács Tamás

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett rá, hogy a Dorna Sports 30 éve jogtulajdonosa a világbajnokságnak, és bár 1992-ben rendeztek a Hungaroringen futamot, erre később a mogyoródi versenypálya homologizációja miatt már nem volt lehetőség.

"Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen" – mondta Ezpeleta, aki kiemelte: "a mai nap a MotoGP számára is nagyon fontos, boldogok és büszkék vagyunk, hogy 2023-tól itt versenyezhetünk Magyarországon".

Talmácsi Gábor, a 2007-es idény 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka úgy fogalmazott, a hazai motorsport szempontjából ez a megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

"Versenyzőként 10 évig képviselhettem Magyarországot, most pedig egy más pozícióban segíthetek a motorsport hazai fejlődésében, és nagyon boldog vagyok, hogy hamarosan az új versenypályán köszönthetjük majd évről évre a világbajnoki mezőnyt" – mondta Talmácsi.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Talán ha esetleg KupakLalát mutogatnák spirituszban?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1984
Játszani sem szeretek motorversenyest.
Mondjuk Tour de France-ost sem szeretek játszani
De mégis van különbség...

(Tudod mikor kezdesz el öregedni?
Amikor már nem szeretsz játszani!)
Qqberci
Talán ha esetleg KupakLalát mutogatnák spirituszban?...
kissé felnőttem
az örökségeddel megoldhatod csak nem leszel arra te sem szabadlábon pontosan az*za már mozgásodban leszek korlátozva .
justhpeter
Szerintem is az volt az elmúlt két nap legfontosabb dolga. Laláékat egyszer már pofán kellene vágni úgy emberesen.
NKF
Valamit nem értek,most az ország hobby gyülekezet?Orbán foci,rendben.Semjén vadászat,kiállítás,nem OK!Bájgúnár jános ,sok hobbija van.Rogán szépségkirálynők
gyűjtése.Kósa motoros sport+disznó farm.Szíjjártó ,jachtozás.Azért maradt a kis emberenek is
pár száz Nemzeti Dohánybolt,Uniós fejlesztés ,turisztika,sorolhatnám.
namihami
A fideszes haverok építőipari kapacitásának lekötése (és ezzel a kasszájuk feltöltésének szándéka) pártfeladat.
És az ""alkotmányos"" is általuk képződik. Ez a döntő szempont...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.