A spanyol válogatott hosszabbítás után 5-3-ra legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság hétfői első nyolcaddöntőjében, Koppenhágában.

Őrült meccsen búcsúztatták a spanyolok a horvátokat az Eb-ről

A spanyolok a pénteki negyeddöntőben a hétfő (ma) esti Franciaország-Svájc összecsapás győztesével találkoznak Szentpéterváron.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Spanyolország-Horvátország 5-3 (1-1, 3-3, 5-3) – hosszabbítás után

Koppenhága, 22 771 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)

gólszerzők: Sarabia (38.), Azpilicueta (57.), F. Torres (77.), Morata (100.), Oyarzabal (103.), illetve Pedri (20., öngól), Orsic (85.), Pasalic (90+2.)

sárga lap: Brozovic (73.), Caleta-Car (84.)

Spanyolország:

Unai Simón – Azpilicueta, Eric Garcia (P. Torres, 71.), Laporte, Gaya (Jordi Alba, 77.) – Koke (Fabián Ruiz, 78.), Busquets (Rodri, 101.), Pedri – F. Torres (Oyarzabal, 88.), Morata, Sarabia (Olmo, 71.)

Horvátország:

Livakovic – Juranovic (Brekalo, 73.), Vida, Caleta-Car, Gvardiol – Modric (Ivanusec, 114.), Brozovic, Kovacic (Budimir, 79.) – Vlasic (Pasalic, 79.), Petkovic (Kramaric, a szünetben), Rebic (Orsic, 67.)

I. félidő:

20. perc: Pedri közel a félpályától hazarúgta a labdát Unai Simónnak, aki 15 méterre a kapujától nem tudta azt lekezelni, a játékszer így begurult az üresen maradt hálóba (0-1).

38. perc: Livakovic bravúros védése a tizenegyespont környékére ment, a berobbanó Sarabia pedig az elmélázó horvát védők között nagy erővel lőtt a kapuba (1-1).

II. félidő:

57. perc: Egy szépen felépített spanyol akció végén Ferran Torres passzolt középre bal oldalról, majdnem az alapvonaltól, középen Azpilicueta szépen előzte meg Gvardiolt és fejelt öt méterről gólt (2-1).

77. perc: A horvátok ivószünet utáni figyelmetlenségét kihasználva Pau Torres adott egy 50 méteres keresztlabdát a jobb oldalon meginduló Ferran Torresnek, aki testtel elvitte a labdát Gvardiol mellett, majd hét méterről laposan a hosszú sarokba lőtt (3-1).

85. perc: Modric húzott el a jobb oldalon, majd a középre tett labdáját óriási, kapu előtti kavarodást követően Orsic rúgta közvetlen közelről a kapuba (3-2).

90+2. perc: Orsic bal oldali, hajszálpontos beadását a Pau Torres elé berobbanó Pasalic fejelte az öt és felesről Simón kapujába (3-3).

Hosszabbítás, I. félidő:

100. perc: Olmo jobb oldali beadását Brekalo "nézte el", a mögötte a kaputól hét méterre álló Moratának lekezelni is volt ideje a labdát, amit aztán ballal, nagy erővel Livakovic feje fölött, a rövid saroknál lőtt a hálóba (4-3).

103. perc: Olmo ezúttal laposan adott középre jobbról, az oldalvonal mellől, most Oyarzabal érkezett, és bár Livakovic beleért a közelről, két védő között leadott lövésbe, hárítani nem tudott (5-3).

Pedri már a kezdő sípszóval rekordot döntött, ugyanis 18 évesen és 215 naposan minden idők legfiatalabb, egyenes kieséses Eb-meccsen pályára lépő játékosa lett.

A találkozó első időszakában a spanyolok birtokolták többet a labdát, és bár javarészt a horvátok térfelén zajlott a játék, gólhelyzet az első negyedórában nem alakult ki. A 16. perc legelején aztán Koke közvetlen közelről Livakovic lábát találta telibe, majd Morata fejelt a kapusba. Néhány perccel később egy ritkán látható öngóllal a semmiből megszerezte a vezetést a horvát csapat, amely ettől lendületbe jött és egyre többször jutott el a spanyolok kapujáig.

A 2008-ban és 2012-ben Eb-győztes hispánok fokozatosan rendezték soraikat, megint egyre nagyobb százalékban birtokolták a labdát, ismételt fölényük pedig hamarosan góllá érett: Livakovic hiába mutatott be több bravúrt is, Sarabia még az első félidőben bevette a hálóját.

A fordulás után sem változott jelentősen a mérkőzés képe, jobbára Luis Enrique csapatánál volt a labda, egy szép akció végén pedig megszerezte a vezetést. A hátrányba kerülő horvátoknak bátrabban és támadóbban kellett fellépniük, ennek első lépéseként tíz perccel később Gvardiol közeli lövésénél Simónnak bravúrra volt szüksége, hogy megőrizze kapuját az újabb góltól. Ezt követően alábbhagytak a horvát rohamok, a spanyolok pedig egy újabb találattal úgy tűnt, eldöntik a továbbjutást. A vb-ezüstérmes azonban nem adta fel, egy közelről begyötört találattal az utolsó öt percre ismét izgalmassá tette a mérkőzést, majd a rendes játékidő hosszabbításában kiharcolta a kétszer tizenöt perces ráadást a sok helyzetet kihagyó spanyol együttes ellen.

A hosszabbítás horvát lehetőséggel indult, majd Kramaric ziccerét hárította nagy bravúrral Simón. Ez újabb lökést adott a spanyol csapatnak, amely cserejátékosai hathatós közreműködésével három perc leforgása alatt ismét kétgólos előnybe került, amit ezúttal már nem pocsékolt el és kiharcolta a negyeddöntőbe jutást.

Forrás: MTI

Fotó: M4 Sport

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.