Kozák és Csipes K-1 500 méteren kezdett futamgyőzelemmel, a Nádas Bence-Kopasz Bálint duó megnyerte szerdai előfutamát, Tótka Sándor és Csizmadia Kolos pedig kajak egyes 200 méteren nyerte meg a szerdai előfutamát – adta hírül az MTI. 

Bravúrosan szerepeltek a magyar olimpikonok az kajak-előfutamokon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros 34 éves sportolója, Kozák azzal a dán Emma Jörgensennel került azonos futamba, akitől június elején, a poznani Európa-bajnokságon kikapott, s lett második. Most is az ő különcsatájukat hozta a futam, de ezúttal a magyar kajakos a gyengébb rajt után magabiztosan evezve maga mögé utasította skandináv riválisát.

A Budapesti Honvédot erősítő 31 éves Csipes – aki párosban negyedikként zárt klubtársával, Medveczky Erikával és szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok – gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott az ötödik előfutamban, így ő is készülhet a csütörtöki, középdöntős és a remények szerint döntős folytatásra.

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó megnyerte szerdai előfutamát, így készülhet a csütörtöki folytatásra K-2 1000 méteren a tokiói olimpián, a másik magyar egység, Béke Kornél és Varga Ádám ugyanakkor reményfutamra kényszerül.

Előbbi kettős, amely közvetlenül az ötkarikás játékok előtt ült össze, rendkívül jó benyomást keltett első pályáján, igaz, komoly ellenfelük nem akadt. A táv második felében végig ők vezettek, s a győzelmüket senki nem veszélyeztette.

Nádas azt mondta: őt doppingolja, hogy Kopasz zseniális versenyzéssel olimpiai bajnok lett.

A szám utolsó, rendkívül erős előfutamában a KSI-s egység, Béke és az egy nappal korábban ezüstérmes Varga a három fő riválisától messze lemaradva, csak a szamoai egységet megelőzve negyedikként ért célba, s így a nap folyamán még egyszer vízre kell szállnia a középdöntőbe kerülésért.

A középfutamot és a döntőt ebben a számban is csütörtökön rendezik.

Csizmadia, az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa az olimpiai és világbajnoki címvédő Liam Heath-szel került egy futamba, s vele, valamint a spanyol Carlos Arevalóval vívott nagy csatát a továbbjutásért érő első két helyért, s végül meglepetésre a brit kényszerült reményfutamra. Csizmadia egy századmásodperccel ugyan, de megnyerte a futamot.

Az újpesti Tótka Sándor, aki néhány napja ünnepelte a 27. születésnapját, a szám friss Európa-bajnokaként száll vízre a japán fővárosban, s az előfutamban nem igazán akadt komoly ellenfele. Bár elsőre belehúzott a rajtgépbe, az ismétlést követően magabiztos győzelemmel lépett tovább a középdöntőbe, a táv második felében már ki is engedhetett.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.