Az eredményei kiugróan nőttek az olimpia előtt, és a koronavírus járvány miatt alig voltak dopping ellenőrzések.

Nem csak a hihetetlen új világcsúcsok miatt emlékezetesek a tokiói olimpia atlétikai versenyei: az egész ötkarikás játékok tán legnagyobb meglepetését az olasz Lamont Marcell Jacobs győzelme jelentette 100 méteres síkfutásban és a 4x100-as váltóban. A szinte a semmiből berobbant 26 éves sprinter eredményei az utóbbi időben ugrásszerűen javultak – több szakértő gyanúja szerint nem legális módszerekkel. – írja a Ripost.hu.

Doppinggal vádolják az olimpia egyik legnagyobb sztárját

Lamont Marcell Jacobs a győzelme után – Fotó: Jewel Samad / AFP

Egy német doppingszakértő, Fritz Sörgel professzor megkongatta a vészharangot Jacobs ügyében. Az olasz atléták amúgy is megtáltosodtak: míg az előző, riói olimpián egyetlen érmet sem nyertek, most öt aranyat. A legfurcsább eset az afroamerikai apától az Egyesült Államokban született rövidtávfutóé.

Vele kapcsolatban Sörgel professzor kiemelte: a koronavírus-járvány miatt a doppingellenőrzések száma még Németországban is a korábbiak 10 százalékára vagy még kevesebbre estek vissza.

Az utóbbi egy évben vastag tizedmásodpercekkel javult Jacobsról a minap a brit Times írta meg: tavasszal kénytelen volt szakítani addigi táplálkozási tanácsadójától. A profi testépítő- és fitneszedzőként ismert Giacomo Spazziniről ugyanis kiderült (méghozzá nem most, hanem két éve!), hogy tiltott teljesítményfokozókkal, anabolikus szteroidokkal és növekedési hormonokkal való illegális kereskedés ügyében nyomoznak ellene.

Forrás: Ripost.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.