Az otthoni edzőterem kialakítására vonatkozó döntés több okból is megszülethet. Talán nem akarsz fizetni az edzésért, talán nincs a közelben egy jó fitneszközpont, vagy talán eltökélted, hogy az otthoni edzések támogatásával maximalizálod sportteljesítményedet. Valószínűleg nem lesz szükséged belsőépítész segítségére, de ha nem csak egy kiterített szőnyeg lesz a tévé előtt, legyen világos elképzelésed és pontos terved. (x)

Hogyan alakítsunk ki funkcionális edzőtermet

A fotó forrása: Gorodenkoff / Shutterstock.com

A funkcionális edzés lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzel, amelyeknek a mindennapi életben is van valamilyen szerepük, nem csak az edzőteremben. A test és az izmok természetes módon mozognak. Nem külön-külön edzel minden egyes izomcsoportot, hanem a testedet egészként értelmezed.

Az otthoni edzőterem kialakításakor elsősorban magadra kell gondolnod, és ez alatt a saját edzésstílusodat, valamint a különböző sportágakkal kapcsolatos egyéni igényeidet és elvárásaidat értjük. Ha ezt a fenti, a funkcionális edzés definíciójára alapozzuk, akkor ez még inkább lényeges az ilyen típusú testmozgás esetében. A kifejezés mást jelent a rutinos sportolók, a mozgáshiányos életmódot folytató személyek és a szabadidős szinten rendszeresen sportolók számára.

Hogyan alakítsunk ki funkcionális edzőtermet

A fotó forrása: Dmytrenko Vlad / Shutterstock.com

Melyik szoba lesz a megfelelő?

Ha csak egy helyiségben van elég helyed egy otthoni edzőterem kialakításához, akkor ez a kérdés máris megválaszolásra került az esetedben. De ha lehet választani, alaposan gondold át, hogy a lakhelyed melyik sarka lesz a megfelelő ezekre a célokra.

A szobának kemény padlóval kell rendelkeznie. Lehet, hogy az elképzeléseidben az otthoni testmozgás szőnyegen zajlik, de ez több okból sem jó ötlet. Egyrészt nem higiénikus, mert a szőnyeget nem lehet olyan alaposan megtisztítani minden edzés után, mint egy szőnyeget vagy jógamatracot. További hátránya, hogy a szőnyeg anyaga nem biztos, hogy megfelel a csúszásmentes felületet igénylő mozgásokhoz.

A padlóról menjünk egyenesen a mennyezetre, pontosabban annak magasságára. Az sem mindegy, ha valami lóg rajta, például egy csillár. Számolj azzal, hogy amikor felugrasz, a mennyezet 20-30 centiméterrel közelebb lesz hozzád, és ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az otthoni edzőteremben végezhető gyakorlatok tárháza szűkülni fog.

Ha nem egyedül laksz, válassz egy olyan szobát, amely kellően el van szigetelve a többiektől. Lehet, hogy kora reggel késztetést érzel a testedzésre, és a szobatársaid valószínűleg nem lesznek túlságosan elragadtatva az edzésedből eredő zajoktól.

Egy otthoni edzőterem is lehet stílusos

Amikor a rendszeres testmozgásra való motiváció növeléséről beszélünk, az egyik hasznos tanács, hogy legyen valami kellemes vizuális inger. Valakinek ez lehet egy divatos tréningruha, másoknak pedig egy kellemes környezet. Alakíts ki olyan otthoni edzőtermet, ahová már alig várod, hogy bemehess.

Vegyél papírt és tollat a kezedbe. Képzeld el, hogy egy olyan edzőteremben vagy, amely tökéletes számodra. Ez alapulhat a saját tapasztalatodon, de ha nincs, akkor próbálj meg inspirálódni az interneten található cikkekből és fotókból.

Gondolj a fizikai mozgáshoz közvetlenül kapcsolódó komponenseken kívül más részletekre is. A súlyzók, egyensúlyozó párna vagy jógaszőnyeg mellett például egy kis táplálékkiegészítőket tartalmazó bárpult is kényelmesebbé teszi az otthoni edzőtermet. Ezt az ötletet még magasabb szintre emelheted, hiszen a kreativitásnak nincsenek határai. Legyen például egy külön poharad a kollagénre vicces felirattal, egy dizájnos fehérjetárolód vagy egy C-vitaminos cukorkaadagolód.

Hogyan alakítsunk ki funkcionális edzőtermet

A fotó forrása: giggsy25 / Shutterstock.com

Egy ilyen hely nemcsak a testmozgásra motivál, hanem a táplálékkiegészítők rendszeres fogyasztására is ösztönöz. Az egészséges életmód nem csak a fizikai aktivitásról szól, ugyanilyen mértékben kell figyelned arra is, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetednek. A kollagén például segít a sportolóknak, de szedése mindenkinek ajánlott, aki lassítani szeretné az öregedési folyamatokat. Bár az utóbbi időben inkább a külső szépségre gyakorolt pozitív hatásával hozták összefüggésbe, ennél még fontosabb funkciója az egész mozgásszervi rendszer erősítése.

Partner tartalom

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.