A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által felállított, Turi György múltbéli edzői módszereit vizsgáló bizottság elkészítette jelentését, amelyet péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertettek a közvéleménnyel – írják a Magyar Úszó Szövetség honlapján.

Elkészült a bizottsági jelentés Turi Görgyről, a MÚSZ több mint 100 embert hallgatott meg
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A MÚSZ a jelentés teljes szövegét nyilvánosságra hozza, a Magyar Úszó Szövetség bocsánatot kért azoktól a sportolóktól, akiket Turi György negyvenéves pályafutása során fizikailag vagy lelkileg bántalmazott. Az ügy kivizsgálására létrehozott öttagú vizsgálóbizottság három időszakra bontva vizsgálta a Kőbánya SC-nél dolgozó edző munkásságát, pénteken hozták nyilvánosságra a jelentést – írja a 444.hu.

Megállapították, hogy a 80-as, 90-es években számos esetben, a kétezres évektől elszórtabban volt jelen Turi György edzésmódszereiben a testi fenyítés, ugyanakkor az utóbbi időszakban is nem megengedhető hangnemben és módon kommunikált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg.

Turi a versenyzőket gyakran testi fenyítésben részesítette, ha fegyelmezetlennek látta őket. Bántalmazásokból származó sérülésekről egyetlen nyilatkozó sem számolt be, a szülőknek nem szóltak, vagy ha igen, azok nem látták szükségesnek a beavatkozást a tréner nevelési módszereibe.

A nőkkel kapcsolatban gyakori volt a versenyzők súlyproblémájának emlegetése, ez gyakran bulimiás tünetekhez vezetett. A MÚSZ több mint 100 embert hallgatott meg, többen arról számoltak be, hogy Turi személyes sértésnek vette a rossz eredményeket, és ilyenkor segítség helyett inkább nem állt szóba versenyzőivel, akiket manipulált és gyakran egymás ellen fordított.

A bizottság jelentéséből kiderült, hogy

a nyolcvanas években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat, és még mindig nem dolgozták fel őket teljes mértékben. Turi György korábbi nyilatkozatában a bántalmazásokat nagyrészt elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől.

A Turival szemben felmerült szexuális jellegű bántalmazás vagy zaklatás ugyanakkor kétséget kizáró bizonyíték híján a jelentés szerint nem állapítható meg.

A bizottság javaslatai alapján a jövőben szigorítanák az edzői licenc megszerzését, illetve annak megtartását, az áldozatoknak pedig az átélt trauma feldolgozásának elősegítésére ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanak.

A MÚSZ továbbá közreműködik abban, hogy az edzők rendszeres továbbképzésben részesüljenek a bántalmazásmentes pedagógiai módszerekről, és lehetőségük legyen a jó gyakorlatok megismerésére, megosztására.

A jelentést tárgyalta a MÚSZ elnöksége, és ezen a következő határozatot fogadta el:

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a Vizsgálóbizottság jelentését elfogadja. Az elnökség a Magyar Úszó Szövetség nevében – mások helyett is – őszinte sajnálatát fejezi ki és megköveti mindazon sportolókat, akiket bármilyen fizikai, vagy lelki atrocitás ért a múltban. Az elnökség akként döntött, hogy a Vizsgálóbizottság jelentésében foglaltakkal összhangban szigorítja a Sportfegyelmi Szabályzatát, az edzői licenchez jutás feltételeit, valamint a jelenleg is működő gyermekvédelmi programját tovább fejleszti a bizottsági jelentésben foglaltaknak megfelelően.

További részletek itt olvashatóak.

Turi már korábban lemondott az Úszószövetségben betöltött tisztségeiről, további munkájáról a Kőbánya SC-nek kell döntenie, mondta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. A klub egy hete közölte, hogy vizsgálatuk alapján nem vonták meg a bizalmat Turitól, aki élvezi az egyesület elnökségének, az edzői kollektívának, a versenyzőknek és a gyermeküket a KSC-be úszni hozó szülőknek a bizalmát – írja az MTI.

Forrás: 444.hu, MTI, musz.hu
Címlapkép MTI/Illyés Tibor

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Azt hiszem, a ma 60+ korú tanárok, vezetők, pláne mára magas rangú katonák 99%-a elitélhető volna egy ilyen bizottság által! Vagyunk még nem kevesen, akik sorkatonaként szívtunk eleget a főtörzsektől, az öreg katonáktól. Kapunk kártérítést vagy legalább bocsánatkérésig elmerészkedik a HM ?!

(nem gondolom komolyan, de a jelenség hasonló - a reakciók pedig szánalmasak!)
Levendula
Engem 8 éves koromban a Piskóti úszóedző vágott fejbe... Mit mondjak? Azóta sem fejeltem el és nemcsak a testi fenyítés fájt, hanem még én szégyelltem magam a többiek előtt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.