Egy hónap múlva indul a téli olimpia Pekingben, eddig 11 magyar sportoló szerzett kvótát az indulásra. További kettő-négy kvóta remélhető még a fennmaradó időben.

Egy hónap múlva, február 4-én lobban fel a láng Pekingben a XXIV. téli olimpián, melyre eddig 11 magyar sportoló szerzett kvótát és további kettő-négy indulási jog remélhető.

11 magyar kvóta már biztos a pekingi téli olimpiára

Az egyik pekingi helyszín

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/N509FZ

A legnépesebb különítményt a rövidpályás gyorskorcsolyázók alkotják annak köszönhetően, hogy a címvédő férfi váltó részvételi jogot szerzett. A nők most nem szerepelnek a váltóban, de mivel sikerült két kvótát szerezniük egyéniben, így az új számban, vegyes váltóban is indulhatnak a magyarok, ráadásul éremeséllyel. A távonkénti elosztás alapján a férfiaknál hárman állhatnak rajthoz 500, 1000 és 1500 méteren, míg mindhárom női számban két magyar induló lesz.

A magyar szövetség korábban az éremesélyesnek számító három férfi versenyzőt – Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoangot és Krueger John-Henryt –, valamint Jászapáti Petrát "védetté" nyilvánította, azaz ők csak rendkívüli esetben maradnak ki a pekingi csapatból, így aztán elvileg a férfiaknál még két, a nőknél egy hely kiadó. Várhatóan január 19-én lesz kerethirdetés.

A magyar delegáció a rövidpályás gyorskorcsolyázók elmúlt években elért eredményei alapján komoly éremszerzési eséllyel kel útra. A sportág honi képviselői 2006 óta valamennyi játékokon elértek pontszerző helyezést, az előző két olimpiai ciklusban pedig a világ élvonalába emelkedett Magyarország rövidpályás gyorskorcsolyában. A világ- és Európa-bajnokságokon 2015 óta rendre volt magyar dobogós és nem ritkán aranyérmes is, akárcsak a világkupa-sorozatokban.

Műkorcsolyában a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros szerepelhet a kínai fővárosban, míg sífutásban minden bizonnyal Kónya Ádám és Pónya Sára.

Valószínűsíthető még egy-egy férfi és női alpesi síző indulása is, továbbá hódeszkában van esély félcsőben egy női kvótára. Gyorskorcsolyában Nagy Konrád harmadik számú tartalék, így az indulására kevés az esély.

Négy éve, Phjongcshangban hat sportágban 19 magyar versenyző indult.

A magyarok eddig hét érmet – egy aranyat, két ezüstöt és négy bronzot – szereztek a téli játékokon. Egészen Phjongcshangig valamennyi dobogós helyezés műkorcsolyában született, de 2018-ban a rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó történelmet írt, megszerezte az első győzelmet. Azt megelőzően legutóbb 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett második Lake Placidben.

A koronavírus-járvány miatt csak hazai szurkolók lehetnek jelen a versenyeken, de ők is több helyen korlátozott számban, a pandémia újabb hulláma miatt azonban akár további korlátozásokat, tiltásokat vezethetnek be.

Az oroszok – akárcsak négy éve – a rendszerszintű doppingolás miatt nem vehetnek részt hazájuk zászlaja alatt a játékokon, ezért "orosz csapat" vagy "olimpiai sportoló Oroszországból" megjelöléssel szerepelhetnek.

A 16 hivatalos versenynapon át zajló téli játékokon 15 sportág 109 számában hirdetnek bajnokot. Phjongcshangban még héttel kevesebb aranyérmet osztottak.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.