Az orosz Anna Scserbakova nyerte a női műkorcsolyázók versenyét a pekingi téli olimpián, míg a doppingbotrányba keveredett 15 éves honfitársa, a csütörtöki kűrt élről kezdő Kamila Valijeva nem bírta el a nyomást, még a dobogóról is lecsúszott.

Peking 2022 – Scserbakova lett a női műkorcsolya bajnoka

Fotó: Manan VATSYAYANA / AFP

Második helyen a szintén orosz Alekszandra Truszova, a harmadikon pedig a japán Szakamoto Kaori végzett.

Az esélyesek közül először a csapattal első helyezett, világ- és Európa-bajnoki harmadik Truszova lépett jégre, aki negyedik volt a rövidprogramban. A négyfordulatos királynőnek (Quadra Queen) is nevezett műkorcsolyázó a kűrben ötször próbálkozott négyfordulatos ugrással, ebből három tökéletesre sikeredett, de egyszer sem esett el, így pályafutása legjobb pontszámát kapta az előadására, melynek köszönhetően 251,73 ponttal átvette a vezetést.

Következett Szakamoto, aki csapatban harmadik, az előző olimpián pedig ötödik volt. Neki nem szerepelt négyfordulatos ugrás a programjában, viszont nyolc darab triplájában nem hibázott, valamint remek összhangban korcsolyázott a zenéjével. Szakamoto a kűrben szezonbeli legjobbját, összesített pontszámát tekintve (233,13) pedig egyéni legjobbját érte el.

A rövidprogram után második, tavaly világbajnok Scserbakovának – aki szintén részese volt a pekingi csapatsikernek – két négyfordulatos ugrása hibátlan volt, és végig sugározott róla a magabiztosság. Mivel a 17 éves műkorcsolyázónak a programja technikailag is erősnek bizonyult, ráadásul nem is hibázott, így átvette a vezetést 255,95 pontjával.

Hátra volt még a januári Európa-bajnokságon aranyérmes Valijeva, aki a keddi rövidprogram után az élen állt, és az volt a kérdés, hogy elviseli-e a doppingesete miatt ránehezedő lelki nyomást. Már a Ravel Bolerójára előadott szabadkorcsolyázás elején bemutatott ugrásai sem voltak hibátlanok, az első triplájánál letenyerelt, a második négyfordulatosánál megbillent, a következőnél pedig elesett. Később volt egy újabb megbillenése. A produkciója végén nagyot legyintett, aztán arcát a tenyerébe temette, és látszódott, erősen küzd, hogy visszatartsa a könnyeit, mert érezte, ez kevés lesz az aranyéremhez. Végül 224,09 pontja csak a negyedik helyre volt elegendő, azaz a dobogóra sem fért fel, így viszont az első három már Pekingben megkaphatja medáljait.

A Fővárosi Fedett Stadion közel 4000 fős közönségétől ugyanakkor nagy tapsot kapott.

Valijeváról a múlt héten derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át – az oroszok megnyerték a viadalt –, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

A csapatversenyben Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is a legjobb volt a mezőnyben, azaz nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valijeva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.

Eredmények:

Műkorcsolya, nők, olimpiai bajnok:

----------------------------------

Anna Scserbakova (Orosz Olimpiai Bizottság) 255,95 pont

2. Alekszandra Truszova (Orosz Olimpiai Bizottság) 251,73

3. Szakamoto Kaori (Japán) 233,13

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.