A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

Egy álom szertefoszlott: simán kikapott a magyar válogatott OlaszországtólSzalai Ádám (b), miután lecserélték a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. Jobbra Ádám Martin. MTI/Kovács Tamás

A vendégek hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a magyarokat, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:

Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)

Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)

gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)

Magyarország:

Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) – Szalai Á. (Ádám, 75.)

Olaszország:

Donnarumma – Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

I. félidő:

27. perc: Nagy Ádám rövid hazaadására Gnonto csapott le, a kapujából kifutó Gulácsi ekkor még hárítani tudott, de a kipattanót Raspadori elhúzta mellette, majd közelről a hálóba gurított (0-1).

II. félidő:

52. perc: Cristante viharzott el a jobb szélen, lapos beadását pedig a hosszú oldalon érkező Dimarco lőtte a kapuba (0-2).

"Itt születtem, s itt halok, mindörökké magyarok" – ezzel a felirattal fogadta a magyar szurkolótábor a kedvenceit. A mérkőzés felvezetéseként a búcsúzó csapatkapitányt, Szalai Ádámot nemcsak a közönség köszöntötte kitörő üdvrivalgással, hanem a kivetítőn is legendás góljait mutatták, miközben a nevétől zengett a telt házas Puskás Aréna. Az FC Basel csatára a Himnusz alatt láthatóan elsírta magát a meghatottságtól, míg az olasz himnusz alatt a közönség ütemes tapssal tett gesztust a szövetségi kapitány, Marco Rossi felé.

A magyarok szokás szerint bátran, letámadással kezdtek, de Szoboszlai veszélyes helyről elvégzett szabadrúgása a sorfalban kötött ki. Az első olasz helyzetre sem kellett sokat várni, mert Gulácsi kiejtett egy nagyon könnyű labdát, így a visszafutó Szalai Attilának kellett a gólvonalról mentenie. Az első percek után az olaszok átvették az irányítást, de a németekkel és az angolokkal ellentétben nekik sikerült több veszélyes akciót is vezetniük, ráadásul alkalmanként megbontaniuk a magyar védelmet. A vezető góljukhoz azonban Nagy Ádám kapitális hibájára volt szükségük, mert a Pisa középpályása röviden gurított haza. A magyar csapatot nem törte meg a bekapott gól, sőt, volt egy ötperces periódus, amikor sikerült nyomást gyakorolnia a vendégek kapujára. A szünet előtt az első komoly magyar helyzet is kimaradt egy jobb oldali szabadrúgás után.

A magyarok nagy lendülettel kezdtek a csoportgyőzelmet jelentő egyenlítés reményében, és egy támadáson belül több gólszerzési lehetőségük is volt, azonban Donnarumma bravúrok sorával akadályozta meg a gólt. A kimaradt helyzeteket pedig jószerivel azonnal megbüntette az Európa-bajnok, ugyanis egy gyors ellenakció végén megduplázta az előnyét. Ezt követően az olasz csapat visszaállt és az eredmény tartására törekedett, a felbátorodó magyarok ugyan beszorították a riválist, azonban vagy kaput tévesztettek, vagy a nagyszerű napot kifogó Donnarumma eszén nem tudtak túljárni. Az utolsó húsz percre kissé elfáradtak Marco Rossi tanítványai, ami elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a kulcspasszok már pontatlanok voltak, így meddővé enyhült a magyar csapat fölénye. A 75. percben elhagyta a pályát a búcsúzó Szalai Ádám, akinek nevét skandálta a közönség. A cserék hatására sem tudott új erőre kapni a nemzeti együttes a hajrára, így bár becsülettel próbálkozott a lefújásig, de reális esélye már nem volt a szépítésre sem, sőt Gulácsinak kellett védenie, hogy nőjön tovább a különbség.

A lefújást követően a vereség ellenére ugyanolyan elánnal ünnepelte a magyar csapatot a szurkolósereg, mint a meccs közben, illetve többször skandálta Szalai Ádám nevét, majd a szokásoknak megfelelően a játékosok és drukkerek együtt elénekelték a Himnuszt. Ezt követően a válogatottól visszavonuló játékos a szurkolók elé vonult, az előénekesnek kidobta a mezét, majd az ő mikrofonjába beszélve mondott köszönetet a rajongóknak, akik egy üzenetet feszítettek ki: "Köszönünk mindent Ádám, ma mi fizetjük a pálinkát!" – utalva arra, hogy a 2016-os Eb-kijutást követő ünnepségen a futballista meghívta az ott lévő szurkolókat egy-egy pálinkára.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Németh István: ...ne bassz!
Én meg repültem az Emiratessel, de ettől még nem tudok arabul.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Németh István: ...ne bassz!
Én meg repültem az Emiratessel, de ettől még nem tudok arabul.
117
@Németh István: Engem annyira nem érdekel a sport, a foci(nézése meg a járása), hogy el sem tudom mondani (ezért nem is mondom el).
Két gondolat bánt engemet...
Hogy Mo-on a profi sportolók közpénzből (az ország terhére!) bohóckodnak és játsszák az eszüket. Nulla tisztelet nekik!
A sportfogadás a világ legnagyobb üzlete és mint ilyen, benne van a maffia is vastagon. A bundáról nem is beszélve!
polgarb
Ilyen az amikor a szar elválik a fostól!
Aki Én
@117: ...arról nem beszélve, hogy mi mérhetetlen mennyiségű közpénz vándorolt oda, meg onnan a gecihez.
namihami
@division: 03.16: Ahogy a második félidőben már csak sörmeccset játszottak a digók. És még amellett az ""erőlködés"" mellett is jobbak voltak (szinte nem kellett a saját térfelük), ahogyan még így is rúghattak volna azok is gólokat. Ha megkapják a 11-t, akkor nyilván (mivel nekik kellettek(!!!) a pontok) nem ez a lötyögés és a meccs miharabbi letudása lett volna a cél, akkor nem csak lődörögnek és alibifociznak a pályán.
Ez a meccssorozat, pláne a vb előtt, az igazán nagy csapatoknak úgy kellett, mint vak lónak a kontaktlencse. A németek és az angolok hozzáállásán látszott ez a legtisztábban. Ezek mégiscsak emberek és nem gépek, fizikailag is. Nyilván ott akarnak jobban szerepelni. Ez az ilyen euroharmad-szintű csapatok játszótere volt, mint a mieink.
És, nem utolsó szempont, de kellett a népnek a szemrágógumi, hogy ne ordítson az elpocsékolt (és a költségvetés más rovataiból égetően hiányzó) adómilliárdokért, amit ezekre a harmad- és negyedosztályú ""focistákra"" költ el egy focibuzi elmeroggyant. Nem csupán nemzetközi, de ún ""bajnokság"" vonalon is. Évek óta mondom, hogy ez csak egy pénzmosoda, amiben a nagyok játszóterét csak nézi a tömeg.
Németh István
@Aki Én: @117: @polgarb: @fideszes gyökér: @namihami: A helyzet az, hogy én MAGYAR vagyok >> TI MEG NAGY SZAROK!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.