Egy napja tartja lázban az országot Suhajda Szilárd esete, és – az észérvek ellenére – mindenki drukkol, hogy épségben előkerüljön. Emellett pedig sokan teszik fel a kérdést: miért nem fordult vissza a hegymászó, ha úgy érezte: baj van.

Rekorder hegymászó magyarázza el, hogy mit miért tett Suhajda Szilárd

Egyre kisebb az esély, hogy élve megtalálják Suhajda Szilárdot. Fotó: Facebook/SuhajdaSzilardClimber

Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki magyar rekorderként már öt nyolcezres hegycsúcsra is feljutott, két éve a Mount Everestről, tavaly a Kancsendzöngáról pedig kétszer is visszafordult. Erről függetlenül megérti, Suhajda Szilárd miért bízott benne, hogy fel tud jutni a Föld legmagasabb pontjára – írja a Magyarnemzet.hu.

"A saját esetemet és Szilárdét külön kell választani. Két éve az időjárás lehetetlenné tette a csúcstámadást. Összesen két hónapot voltam fenn a Himaláján. Két hétig vártam, fenn a magasban, hátha jobbra fordul az idő, s megkezdhetem a csúcstámadást, de amikor a viharos szél széttépte a sátramat, beláttam, hogy erre nincs eséély, és haza indultam. Tavaly a Kancsendzöngán kétszer is nekivágtam a csúcstámadásnak, de hamar visszafordultam, mert már az elején éreztem, hogy gyenge vagyok, nem tudok feljutni a csúcsra. Mint utóbb kiderült, poszt-Covid-tünetek hátráltattak" – meséli Varga Csaba.

A nagyváradi hegymászó megérti Szilárdot, hiszen jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé.

"Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni. Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé" – magyarázta a Magyarnemzet.hu-nak Varga Csaba.

Forrás: Magyarnemzet.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
"oxigénpalack és teherhordó segítsége nélkül mászó Suhajda" - nagy kockázatot vállalt volna csak az egyik segítség nélkül is...! Kívánom, hogy életben lehozzák...!
gina
Öszintén ha mérgesek is lesznek itt rám, ilyen embereket nem tudom sajnálni, ö maga kereste a bajt , azért hogy még ismertebb legyen, hasonló mint a meggondolatlan fiatal influenzelek egy pár "like" ért az életük kockáztatják, és most sirnak hogy nem segitenek rajtuk, miért kellene más hegymászó-mentök . életét veszélybe sodorni,, ezen kellene elgondolkozni,nem sajnálni... Ennyi
Yoda69
"csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét"

Miben valtozott volna az elete, ha feljut a csucsra? A felesege es a gyermeke, ugyanugy varna haza mint elotte. A barati szemeben is ugyanolyan barat maradt volna? Es most?...
Valoszinuleg elment örökre makacssaga miatt.
Egyetertek @gina: -val. Maganak kereste a bajt, csak magat okolhatja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.