A Ferencváros 28-24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi döntőjében, a budapesti négyes döntő utolsó mérkőzésén.

Női kézilabda BL: Elúszott a Fradi-álom, megvédte címét a norvég Vipers

Tomori Zsuzsanna (k) és Kisfaludy Anett (j), a magyar, valamint Jamina Roberts (b) és Anna Vyakhireva (j2), a norvég csapat játékosai a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Vipers Kristiansand mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2023. június 4-én. MTI/Illyés Tibor

Anna Vjahirjeva és Sunniva Naes Andersen hat-hat, Jamina Roberts öt góllal, az immár hétszeres BL-győztes Katrine Lunde 16 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Andrea Lekic és Emily Bölk öt-öt találattal, Janurik Kinga kilenc védéssel zárt.

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében, de diadalmaskodnia még nem sikerült.

A szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri Audi ETO KC után a Vipers a negyedik csapat, amely sorozatban háromszor BL-t – korábbi nevén BEK – tudott nyerni.

Elek Gábor: most nem tudok örülni

Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának vezetőedzője elmondta, csak néhány nap múlva tud majd örülni a Bajnokok Ligájában nyert ezüstéremnek.

A Vipers a mai meccs alapján és az egész éves teljesítményét tekintve is teljesen megérdemelten győzött. Rendkívül jó csapat, rendkívüli szerkezettel, nagyon gyors kézilabdával

- nyilatkozta a vasárnapi, budapesti döntő után a szakember.

A norvég Vipers Kristiansand 28-24-re nyert az FTC ellen, így sorozatban harmadszor nyerte meg a BL-t.

Nagyon büszke vagyok az idényünkre, bár most nem tudok örülni, de ki az az edző, aki egy vesztes mérkőzés után örülni tud? Néhány nap múlva nagyon fogunk majd örülni ennek az ezüstéremnek, és nagyon büszkék leszünk rá

- szögezte le Elek.

Hozzátette, ha valaki azt mondta volna, hogy itt lesznek a négyes döntőben, és még a fináléba is bekerülnek, azt valószínűleg kinevette volna az utolsó két hónap kivételével. Úgy fogalmazott, borzasztó dolgokon mentek keresztül: történelmi vereség Bietigheimben (40-20), történelmi gólkülönbségű győzelem a cseh Baník Most ellen (43-19), történelmi fordítás Metzben a negyeddöntőben, most pedig egy történelmi nézőszám (20 022) "egy ilyen csodálatos közegben", vasárnap az MVM Dome-ban.

"Köszönöm a szurkolóinknak egyrészt, hogy elviselték ezt a hullámvasutat, másrészt, hogy ennyien eljöttek ide miattunk, és ilyen atmoszférát teremtettek. Azt mondom, rendben volt ez az év, de most nem tudok örülni" – magyarázta Elek, akinek ez volt az utolsó mérkőzése a Ferencváros vezetőedzőjeként.

Mint elmondta, most biztosan nincs folytatás számára, és jelenleg nem tud válaszolni arra, hol folytatja, illetve egyáltalán folytatja-e az edzősködést.

Ole Gustav Gjekstad, a Vipers vezetőedzője szintén távozik klubjától, és nyártól a dán Odense szakmai munkáját irányítja. Mint mondta, tökéletes búcsú volt számára az újabb BL-győzelem.

"Elképesztő érzés ismét BL-t nyerni, a lányok fantasztikus teljesítményt nyújtottak az egész szezonban, és ma is. Nagy küzdelem volt, minden dicséret megilleti a Ferencvárost, nagyszerű idényük volt" – nyilatkozta a norvég tréner.

Hozzáfűzte, Elek Gábor nagyszerű edző, ezt az elmúlt másfél évtizedben sokszor bizonyította, és reméli, hogy mihamarabb ismét találkoznak a pálya szélén.

Márton Gréta számára szépen csillog az ezüstérem

Márton Gréta számára szépen csillog az ezüstérem, melyet a Ferencváros női kézilabdacsapata szerzett vasárnap a Bajnokok Ligájában.

Nem tudom megmondani, mi hiányzott, de abban biztos vagyok, hogy mindent beleadtunk. A szívünket, lelkünket kitettük a pályára, ez sajnos ennyire volt elég

- nyilatkozta a válogatott balszélső a címvédő norvég Vipers Kristiansand együttesével szemben 28-24-re elveszített budapesti finálét követően.

Az FTC egyszer sem vezetett az egész mérkőzésen, de az első félidőt követően még csak egygólos hátrányban volt. Márton elmondta, nagyon örültek, hogy az első félidőben szoros volt az eredmény, de ahogy telt az idő, a Vipers felé billent a mérleg nyelve tapasztalatban, tudásban és minden egyébben.

Nagyon büszke vagyok, mert óriásit harcoltunk, és nagy dolog, hogy idáig eljutottunk, úgyhogy szépen csillog az ezüst is

- szögezte le.

Mint kifejtette, Anna Vjahirjeva ezúttal megállíthatatlan volt – az orosz irányító tíz lövésből hat gólt szerzett –, és Katrine Lunde is nagyon jól védett, mint mindig. A norvég kapus 16 védéssel zárt, ami 47 százalékos hatékonyságot jelent.

"Főképp az ő legyőzésük volt a cél, illetve az, hogy lelassítsuk a játékukat. Reméljük, tudunk még ilyen jó összecsapásokat játszani, és egyszer majd meg is verjük őket a döntőben" – jegyezte meg Márton, aki három kísérletből kétszer volt eredményes.

Elárulta: megbeszélték, hogy nem veszik fel a futóversenyt ellenfelükkel, mert abból rosszul jönnének ki. Megpróbáltak csak akkor sietni és lerohanásokat kezdeményezni, amikor volt reális esélyük, egyébként igyekeztek elhúzni a támadásaikat, és hosszabban, taktikusabban játszani.

"Tudtam, hogy nagyon nagy harcot kell vívni Lundéval, beszéltünk róla, mit kell neki lőni, hogyan kell túljárni az eszén" – fűzte hozzá.

Márton közölte, az első gólja után átlendült egy teljesen más lelkiállapotba, és nagyon élvezte a döntőt az utolsó percig annak ellenére, hogy vesztésre álltak.

"Összességében boldogok vagyunk, hogy itt lehettünk. Az a cél a jövőben is, azért fogunk dolgozni, hogy ilyen jó döntőket játszhassunk" – nyilatkozta.

Tomori Zsuzsanna úgy fogalmazott, ebben a meccsben nem volt benne az a fordulat, mint a Metz elleni negyeddöntőben vagy az Esbjerg elleni szombati elődöntőben.

"Küzdöttünk, nagyon kapartunk, de nem volt benne igazán, hogy utol tudjuk érni őket" – értékelt az MTI kérdésére Tomori, aki tavaly még a norvég csapat játékosaként ünnepelhetett aranyérmet az MVM Dome-ban. Felidézte: noha a szünetben megbeszélték, mindent megtesznek azért, hogy egygólos hátrányból fordítani tudjanak, a Vipers lehengerlő játékkal rukkolt elő a második játékrész elején.

Ezt meg kell tanulni, nagyon nehéz egy ilyen négyes döntőn két kemény mérkőzést játszani egymás után. Metz, Esbjerg és Vipers, és ez az ezüstérem van a nyakamban... Nem tudok szomorú lenni. Ha valaki ezt mondja nekem a szezon elején, azt hiszem, aláírom

- szögezte le, de hozzáfűzte: sajnálta, hogy nem tudott segíteni társainak a piros lapját követő nagyjából 25 percben.

"Végig azt éreztem, hogy ez a Vipers ma jobb volt, nem szégyen ellene egy döntőben elbukni" – ismerte el kiemelve, hogy az ellenfélben világsztárok kézilabdáznak, akiket csak néhány perces periódusokban sikerült semlegesíteni.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.