Betlehem Dávid aranyérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

Vizes Eb: Betlehem Dávid Európa-bajnok, Fábián Bettina bronzérmes
Fotó: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott

A húszéves magyar versenyző szerdán az olimpiai távon, 10 kilométeren harmadik volt, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen, kevesebb mint 24 órával később pedig ezt megfejelve a rövidebb távon diadalmaskodott.

Rasovszky Kristóf a hatodik, Hambardzumyan Arshak pedig a 13. helyen végzett. A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesítenie a 29 indulónak.

Az elején Rasovszky állt az élre, sokáig ő vezette a mezőnyt, de a legjobbakat mindössze néhány másodperc választotta el egymástól.

Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Marc-Antoine Olivier tudta tartani vele a tempót.

Vizes Eb: Betlehem Dávid Európa-bajnok, Fábián Bettina bronzérmesFotó: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott

A két úszó őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban rá tudott tenni egy lapáttal és riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A különbség ugyan szemmel is látható volt kettejük között, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett.

"Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt hogy, ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni"

- nyilatkozott az M4 Sport stábjának Betlehem, aki Rasovszky 2018-as sikere után lett a kontinensviadal legjobbja.

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott az élen. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasszal, és bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, Európa-bajnok:

BETLEHEM DÁVID 53:28.3 perc

2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7

3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8

...6. RASOVSZKY KRISTÓF 53:36.7

...13. HAMBARDZUMYAN ARSHAK 55:11.7

Fábián Bettina bronzérmes

Fábián Bettina bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon.

A 19 éves magyar versenyző – aki ott lesz a párizsi olimpián – óriási hajrában harcolta ki a harmadik helyet, és pályafutása során először állhat dobogóra egyéniben világversenyen. A szám másik magyar indulója, Szimcsák Mira a nyolcadik lett.

Vizes Eb: Betlehem Dávid Európa-bajnok, Fábián Bettina bronzérmesFotó: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott

A szerb főváros kajak-kenu pályáján kialakított helyszínen három 1,67 kilométeres kört kellett teljesíteniük az indulóknak. A bemutatásnál vált hivatalossá, hogy a pályafutása utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna nem ugrik vízbe. A két magyar szinte egészen a hajráig a középmezőnyben helyezkedett el, majd Fábián elképesztő hajrába kezdett, és végül az utolsó métereken megelőzte spanyol riválisát.

"Nagyon szerettem volna dobogóra állni egyéniben is, örülök, hogy ilyen jól sikerült a hajrá és a spanyol lányt le tudtam nyúlni, pedig nagyon próbálkozott a könyökével. Nagyon elfáradtam, nem esett jól ez az úszás, de megint sokat tanultam és megyek előre"

- nyilatkozott az M4 Sportnak Fábián Bettina, akinek párja, Betlehem Dávid néhány órával korábban Európa-bajnok lett ezen a távon, szerdán pedig harmadik volt az olimpiai számban, 10 kilométeren.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:

Leonie Beck (Németország) 58:25.3 perc

2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 58:26.5

3. Fábián Bettina 58:28.7

...8. SZIMCSÁK MIRA 58:39.9

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.