Adott a Budavári Palota, egykor Királyi Palota, a dualizmus kori (ha nem "a") magyar építészet és képzőművészet egyik csúcsteljesítménye, mely a világháborúban kiégett, és kifosztották. A romos épületet a szocializmus idején évtizedekig tartó munkával hozták helyre. Ez az építkezés azonban legalább annyi kárt okozott, mint amennyit használt. Rengeteg ép részletet, szobrot, freskót, kápolnát elbontottak, megszűnt a Palota és környékének építészeti egysége. Az átépítést politikai okok és a korszellem is alapvetően befolyásolták. Mára az épület lepusztult, felújítása sürgető. A teljes visszaalakítás az eredeti állapotra már lehetetlen, ugyanakkor részleteiben lehetséges, és ezzel érintett intézmények, szakemberek mindannyian számolnak, de Mezős Tamás KÖH-elnök szavai szerint "gyilkos vita" folyik arról, hogy mit és mennyire kellene visszaalakítani. Az ötletek közt szerepel a teljes homlokzat-rekonstrukció, a kupola lebontása és az új visszaépítése, a belső terek egy részének visszaállítása.

Feltöltő: plat84
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vargabetti86
Valamit kellene kezdeni a budai várral, a bazársorától kezdve az írásban felsorolt problémákig. Szerintem hihetetlen idegenforgalmi lehetőségek volnának benne!
plat84
Igen, ráadásul bizonyos részek állaga egyre romlik, és sürget az idő is...
baloghpter
Sajnos a jelenlegi kormány nem fog anyagi segítséget nyújtani a munkálatokhoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.