Egyre kevesebben foglalkoznak fazekassággal még a szakma szülőhazájában, Korondon is. Ennek több oka is van, melyekről Józsa János jelenleg is tevékenykedő mesterembert kérdeztük. Mióta létezik Korondon fazekasság? – Korondon emberemlékezet óta fazekasság folyik. 1300-tól létezik a falu mint templomos helység, ugyanis akkor már a pápai jegyzékben fel van tüntetve, ami azt jelenti, hogy Korond azelőtt legalább 200-300 évvel létezett településként. A talaj, termőföld nem volt megfelelő búza, kukorica termelésére, mivel nagyon agyagos és köves, így a fazekasság maradt itt fenn napjainkig. A legrégebbi fazekas munkák a használati tárgyak voltak, melyekben főztek, sütöttek. Vizet hordtak korsókban a mezőre, kantáros fazekakban pedig az ételt, ezért ezeket készítették az 1920-as évek végéig, a fémipar fejlődéséig. Ám a fémipar a cserépedényeket kiszorította forgalomból, elfoglalta helyüket a vasedény és a vaskályha. Ugyanis valamikor kályhacsempéket is készítettek a környező...

Feltöltő: halasi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.