Elhunyt 90 éves korában George Martin Grammy-díjas zenei producer, zeneszerző, akit a Beatles együttes tiszteletbeli tagjaként az "ötödik Beatle" néven emlegettek – közölte szerdán a BBC News.

Halálhírét szerdán a 75 esztendős Ringo Starr tette közzé a Twitteren: "Isten áldja George Martint" – írta a Beatles dobosa, és részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. A legendás producer halálának körülményeiről egyelőre nem jelentek meg további részletek.

David Cameron brit kormányfő Ringo Starr üzenete után szintén Twitteren reagált a gyászhírre, mint írta: Martin "a zene óriása" volt.

Öt évtizedes pályafutása alatt több mint 700 lemez producere volt, és ő jegyezte a Beatles együttes albumait is. Mások mellett a Gerry and the Pacemakers együttessel és Shirley Basseyvel is dolgozott.

Kiegyensúlyozottsága és biztos szakmai tudása nélkül a Beatles egészen más lett volna. Engedte a zenekart kísérletezni, és hagyta, hogy megvalósítsák legvadabb és legkiérleltebb ötleteiket is – emlékeztetett a BBC.

John Lennon és Paul McCartney számos alkalommal rábízta a számok hangszerelését, az ő ötlete volt a Yesterday vonósnégyese is. Maga is zenélt, zongorán és oboán játszott, a Misery zongoraszólóját például ő adta elő.

Sokan mesélték, hogy amikor a Beatles első lemezét vette fel az Abbey Roadon, Martin a Besame Mucho alatt egyszerűen kisétált a stúdióból, és hagyta, hogy a hangmérnökök végezzék a dolgukat, ő pedig a kantinban töltötte az időt. Ám amikor a Love Me Do című szám felvétele következett, érte küldtek egy hangszalag-kezelőt. Így kezdődött a modern pop leggyümölcsözőbb producer-zenész együttműködése, bár kezdetben a Beatles nem fogadta be rögtön a nyájas londoni producert.

Amikor a lemezfelvétel elkészült, Martin megkérdezte a zenekart, hogy volt-e valami, ami nem tetszett nekik. "Nos, először is, nem tetszett a nyakkendője" – vágta rá George Harrison.

Martin, az EMI-hoz tartozó Parlophone lemezkiadó vezetőjeként hallgatta meg a Beatles első demófelvételét 1962-ben, és ezt követően egyengette a Beatles útját a világsiker felé.

A közös munkát később így idézte fel: "A pedagógus szerepe jutott nekem, ők voltak a csibészek, akiket át kellett formálnom".

Martin számos Grammy-díjat kapott pályafutása alatt, az Egy nehéz nap éjszakája filmzenéjéért pedig Oscar-díjra jelölték.

Kiemelkedő zenei munkásságáért 1996-ban lovaggá ütötték és 1999-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Sean Lennon, John Lennon fia Twitterben búcsúzott tőle: "Nyugodj békében, George Martin. Annyira megvisel, hogy nem tudok többet mondani".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.