Miért könnyezünk hagymaszeletelés közben? A válasz egyszerű. Amikor szeletelés közben a hagyma sejtjei sérülnek, felszabadul a hagyma illóolaja, amely irritálja a szemet. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen. Mit tehetünk ellene? Van, aki orrcsipeszt használ vagy búvárszemüveget, de vannak egyszerűbb módszerek is. Az egyik legjobb, ha a hagymát megmossuk hideg vízben, s a kést is bevizezzük. A felezett hagymát, amit éppen nem vágunk, fordítsuk lefelé a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe, ezáltal a szemünkbe. Már nagyanyáink is ismerték a következő módszert: hagymaaprítás közben vegyünk a szánkba egy nagy korty vizet, és tartsuk ott. Nem fogjuk érezni a hagyma szagát, a szemünket sem fogja csípni, s a végén egyszerűen köpjük ki a vizet. Van még egy jó módszer: hűtsük le a hagymát a hűtőben, vagy tegyük néhány percre a fagyasztóba. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, nem szabadul fel annyi illóolaj, így nem éri a szemet. De dolgozzunk szaporán,...

Feltöltő: HillVital
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Veleda
Jön a lecsó szezon, jó sok hagymával:))
kamazuka
Ekkor isten föltalálta a ventillátort!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.