A Kolozs megyei rendőrség hivatalból vizsgálatot indított Nagy Feró és a Beatrice kolozsvári koncertje miatt, miután a román média úgy értelmezte, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntetné fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Az együttes kedden este adott koncertet az erdélyi város főterén a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A XX. század című szám alatt archív videofelvételeket játszottak be a kivetítőn, amelyen többek között Sztálin szovjet és Hitler náci német diktátor volt látható. A koncertről a román közszolgálati televízió is beszámolt, amely "vitatottnak és revizionistának" nevezte a magyar együttest.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője pénteken az Adevarul című napilapnak elmondta: hivatalból indítottak eljárást, amelynek során egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy

a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát,

valamint háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó, 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendeletben megállapított bűncselekményeket.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: célzatos, egyoldalú tudósításban számolt be a román közszolgálati televízió a keddi koncertről, egyértelműen

"kifordították" a szám üzenetét,

ugyanis a dalban elrettentésképpen szerepel Hitler, Sztálin és az Iszlám Állam. Közölte, hogy levelet írtak a román köztelevízió és az audiovizuális tanács vezetőségének, amelyben kérték, hogy tegyék helyre a félretájékoztatást. Gergely Balázs szerint megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson.

A főszervező közölte: nem bánja, hogy hatósági vizsgálat indult, mert bízik annyira a román rendőrségben és igazságszolgáltatásban, hogy legalább ők tisztázni fogják az ügyet.

A román közszolgálati televízió tudósításában szerepelt egy koncertrészlet, amelyen Nagy Feró azt énekelte:

"csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz".

Gergely Balázs elmondta: ez a szám nem hangzott el a kolozsvári koncerten, és meglepőnek nevezte a vádakat, hiszen Nagy Feró és a Beatrice évente tízszer szokott Erdélyben koncertezni, és soha nem voltak ilyen problémák. Gergely Balázs az ügyet a rendezvénnyel szembeni támadásként értékelte.

A Kolozsvári Magyar Napokat hét éve szervezik meg, kezdetben a helyi önkormányzat fenntartásokkal kezelte, de később felkarolta, és mára Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává nőtte ki magát.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

koszpeko
"Gergely Balázs szerint megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson."

Ez honnan ismerős nekem?
Tán csak nem a magyar királyi és a Vajna tévéből?
papa.49
Na a románok kezdik megunni az örökös óberkodást náluk, majd kitiltják az egész színtársulatot, nem csak a Feróékat, valahogy ez is nagyon beállt már a fütyiszhez...
cs.n.
"Horthy jött a fehér lovon,
Sztálin vágtatott harckocsikon,
Hitler hozta a csodafegyvert,
zsebrevágott minket a történelem"
Ez a refrén. Én valahogy sosem úgy értelmeztem, mintha pozitív értelemben említené őket.
koszpeko
"Gergely Balázs szerint megengedhetetlen, hogy egy közszolgálati televízió ennyire célzatosan és egyoldalúan tudósítson."

Ez honnan ismerős nekem?
Tán csak nem a magyar királyi és a Vajna tévéből?
telegdilaci
@papa.49: Éppen ideje lenne a sok szarkeverőt,kizavarnák Romániából! vagy be sem engedni őket!
papa.49
@telegdilaci: Teljes mértékben egyetértek, nincs semmi alapunk arra, hogy belepofázzunk a belpolitikájukba, és főként arra sincs semmi jogunk, hogy nevenincs erdélyi társaságokat pénzeljünk a magyar állam pénzén, alkalmanként uszítva a fennálló rend ellen, márpedig szinte nincs olyan ha odamegy egy fütyiszes, rosszabikos szarzsák, hogy ne ez legyen!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.